Gradovi

Pratite nas na Google news

Malverzacije u zdravstvu pojele 1,3 miliona KM

Malverzacije u zdravstvu pojele 1,3 miliona KM
Foto: N.N. | Malverzacije u zdravstvu pojele 1,3 miliona KM
Zlatan Čekić

​BIHAĆ - Zbog malverzacija i zloupotreba u zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona Zavod zdravstvenog osiguranja USK oštećen je u posljednjih šest mjeseci za oko 1,3 miliona KM, izjavio je Elvedin Sedić, direktor Zavoda.

Prema njegovim riječima, obavljenim kontrolama ustanovljeno je kako su najveće nepravilnosti zabilježene u izdavanju lijekova i putnih naloga.

Dodaje da je najviše nezakonitosti evidentirano u domovima zdravlja u Bihaću i Bosanskoj Krupi.

"Od svih zdravstvenih ustanova gdje smo zabilježili nepravilnosti tražićemo povrat novca. Razmotrićemo sve mjere koje su nam na raspolaganju kako bismo to postigli", kazao je Sedić.

Dodao je da su nezakonito izdavani lijekovi sa esencijalne liste, te je na taj način Zavodu pričinjena materijalna šteta od oko milion maraka.

"Primjera radi, lijek janubija se može prepisivati isključivo osobama mlađim od 40 godina i u najdužem vremenskom trajanju od 12 sedmica tokom jedne godine. U preko 90 posto slučajeva evidentirali smo da je ovaj lijek izdavan osobama starijim od 40 godina", istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, zloupotrebom putnih naloga i fiktivnim korištenjem sanitetskih vozila pričinjena je šteta od preko 250.000 maraka.

"Recimo, vozilo istih registarskih oznaka, istoga dana i u isto vrijeme krenulo je sa dvije potpuno različite lokacije s različitim vozačima. Kontrolom smo utvrdili da je u Domu zdravlja u Bihaću 50 posto takvih fiktivnih naloga, a u Bosanskoj Krupi i preko 60 posto", kazao je Sedić.

Dodao je da je ova institucija oštećena na razne načine, pa tako i time što tri kantonalna ministarstva već šest godina ne uplaćuju zdravstvene doprinose za svoje zaposlenike, iako je novac u te svrhe svake godine planiran budžetom.

"Taj dug iznosi čak oko sedam miliona maraka i to predstavlja veliki teret za nas. Ako se konačno ne uvede red u ovoj oblasti, doći ćemo u situaciju da više nećemo biti u stanju finansirati zdravstveni sistem niti ćemo moći obaveze pomenutih ministarstava pokrivati iz vlastitih rezervi", ističe Sedić.

Prema njegovim riječima, o svim otkrivenim malverzacijama upoznali su istražne organe i očekuju brzu reakciju i istragu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije