Gradovi

Migranti neće iz šume, stavljaju prepreke na put

Migranti neće iz šume, stavljaju prepreke na put
Foto: Zlatan Čekić | Migranti neće iz šume, stavljaju prepreke na put

VELIKA KLADUŠA - U rubnim dijelovima Bihaća i Velike Kladuše još postoji veliki broj divljih kampova u kojima, prema nekim procjenama, boravi više stotina migranata.

Među njima se nalazi veliki broj žena i djece, a uslovi u kojima borave, zbog čestih kiša i pada temperatura izuzetno su teški, tako da prijeti moguća humanitarna kriza.

Pomenuti kampovi najčešće se formiraju u blizini granice s Republikom Hrvatskom i služe migrantima kao polazne tačke u njihovim pokušajima da uđu na teritoriju Evropske unije.

Najveći broj njih, upravo zbog toga, odbija smještaj u nekim od prihvatnih kampova koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona. Najveći divlji kamp, u kojem boravi oko 300 migranata, nalazi se nadomak mjesta Bosanska Bojna, a kako bi spriječili pristup vozilima, migranti na lokalne puteve koji vode na tu lokaciju postavljaju kamenje i druge prepreke. Prema riječima novinara i publiciste Esada Šabanagića, iz ovih kampova oni svakodnevno odlaze u gejm, odnosno pokušavaju ilegalno preći na teritoriju susjedne države te potom nastaviti put ka svojim krajnjim odredištima.

"Ovi kampovi nisu ništa novo ni neobično za stanovnike Velike Kladuše, jer se s tim susrećemo već nekoliko godina. I pored svih odluka i mjera koje se donose s ciljem rješavanja migrantske krize, može se konstatovati kako ona ne jenjava i da migranti i dalje pristižu", kazao je Šabanagić.

Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše ovih dana primjetan je povećan broj migranata, jer se mnogi od njih ovih dana u potrazi za toplijim skrovištima povlače iz šumskih kampova u urbana područja. Smještaj pronalaze u napuštenim i devastiranim objektima, a u policiji navode kako su sve češće prijave građana koji se žale na incidente s migrantima. "Svakodnevno imamo neke prijave i najčešće se radi o krivičnim djelima ili kršenju javnog reda i mira. Naši pripadnici rješavaju takve slučajeve i zasad je situacija pod kontrolom", kaže Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Namjera vlasti u Unsko-sanskom kantonu je da do početka zime migrante smjeste u kamp Lipa, gdje su pripremljeni kontejneri za boravak 2.000 osoba. Kontejnersko naselje još nije pušteno u upotrebu jer se čeka priključak struje, tako da korisnici kampa i dalje borave u šatorima.

"Temperature su se već spustile i nama je u interesu da ove migrante koji su sada u napuštenim objektima, kao i migrante iz ranjivih grupa, smjestimo u Lipu do početka zime. Zbog toga smo nestrpljivi i očekujemo da se svi radovi što prije okončaju", kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije