Gradovi

Migranti preplavili USK, na ulicama njih čak 3.000

Migranti preplavili USK, na ulicama njih čak 3.000
Foto: N.N. | Migranti preplavili USK, na ulicama njih čak 3.000

BIHAĆ - Operativna grupa za migrantsku krizu u USK ocijenila je na danas održanom sastanku u Bihaću da se situacija s migrantima u ovome kantonu sve više pogoršava zbog indiferentnog i ignorantskog odnosa viših razina vlasti i institucija nadležnih za oblast migracija.

Stanje pogoršava nekontrolisani priliv migranata na područje Unsko sanskog kantona, a ukupno u kampovima, kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), trenutno boravi 3.598 migranata. Međutim, van kampova i bez ikakvog smještaja, prema procjeni policije USK ima više od 3000 migranata, a za prvih sedam mjeseci ove godine policija je legitimisala više od 20 hiljada ilegalnih stranih državljana. Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, ističe kako je trenutno stanje u tom gradu gore nego prošle godine te da nekoliko hiljada ljudi boravi na ulicama, javnim površinama i napuštenim objektima u tom gradu.

„U kampu na lokalitetu Lipa boravi oko hiljadu ljudi, a znamo da na tu lokaciju može biti smješten značajno veći broj korisnika usluga. Tamo još nisu osigurani struja i voda, iako smo mi u potpunosti spremni za saradnju. Suočavamo se s vrlo čudnim ponašanjem i atmosferom, pa mogu reći i ignorisanjem od strane nadležnih institucija“, istakao je Fazlić.

On je dodao kako je stanje neizdrživo i nije isključio mogućnost da gradske vlasti, kao prošle godine po uzoru na Vučjak, formiraju sopstveni kamp za migrante gdje bi se oni izmještali s gradskih ulica.

„Naši građani su u strahu i plaše se za sopstvenu sigurnost. Ukoliko izostane reakcija nadležnih institucija, ponovo ćemo morati djelovati sami“, kaže Fazlić.

Operativna grupa je na današnjem sastanku zaključila kako ostaju na snazi ranije mjere i ovlaštenja data policiji s ciljem sprečavanja nelegalnog dolaska migranata na ove prostore, te stvaranja divljih kampova i okupljanja na javnim površinama koja ugrožavaju mjere očuvanja epidemiološke situacije i javno zdravlje. Od Skušpštine USK tražiće se da se razmotri traženje krivične odgovornosti nadležnih u Ministarstvu sigurnosti BiH zbog nesavjesnog postupanja u vršenju dužnosti u oblasti kontrole migrantske krize koja direktno ugrožava prava, sigurnost i imovinu građana Unsko sanskog kantona, obzirom da je ovo ministarstvo isključivo nadležno za sve aspekte migrantske krize.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije