Gradovi

Mještani čistili adu Zdene

Mještani čistili adu Zdene
Foto: N.N. | Mještani čistili adu Zdene

SANSKI MOST - Mještani naselja Zdena, nedaleko od Sanskog Mosta, čistili su i uređivali adu na istoimenoj rijeci koja je nekada bila njihovo omiljeno kupalište i mjesto za sastajanje i druženje.

Smail Cerić, predsjednik ove mjesne zajednice, kaže da im je cilj da se ada očisti jer je godinama bila zapuštena i obrasla gustim rastinjem.

"Uz pomoć bagera korito Zdene ćemo produbiti na ovom mjestu i potom obaviti poribljavanje. Također, planiramo izgradnju šadrvana i mostića do ade, plaže i sadržaja za igru djece", kazao je Cerić.

Rijeka Zdena je lijeva pritoka Sane, a karakteristična je po tome što cijelim svojim tokom, u dužni od oko pet kilometara, protiče kroz gradsko područje.

Za ovu rijeku se vežu stara narodna predanja i legende, a posebno je zanimljiva ona po kojoj je nastalo njeno vrelo. Prema toj legendi, nekada davno u prošlosti postojale su sestre bliznakinje po imenu Zdena i Bliha i imale su dva brata.

Usljed kuge, koja je pogodila ove prostore, izumre cjelokupno stanovništvo, a ostanu živi samo dva brata i dvije sestre.

Kako bi produžili ljudsku lozu, braća stanu nagovarati sestre da se ožene njima. One nisu željele pristati na to, te u velikom očajanju, kako ne bi bile osramoćene, odluče da pobjegnu od braće i oduzmu sebi život.

Na mjestima gdje su to učinile, kaže legenda, izbila su dva vrela i nastale dvije rijeke, Zdena i Bliha, koje spadaju među značajnije pritoke Sane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije