Gradovi

"Nada" slavi 14. rođendan

"Nada" slavi 14. rođendan
Foto: N.N. | "Nada" slavi 14. rođendan

​SANSKI MOST - Centar za djecu s poteškoćama u razvoju "Nada" u Sanskom Mostu započeo je s radom prije punih 14 godina, a ovaj značajan datum obilježen je danas nizom prigodnih aktivnosti.

Pomenuti centar djeluje u sklopu njemačke nevladine organizacije "Domovinska bašta", a s mališanima sve vrijeme predano radi socijalna radnica Amela Omić. Kaže kako su u proteklim godinama postigli značajne rezultate i senzibilizirali lokalnu zajednicu za ovu problematiku.

"Počeli smo vrlo skromno i tada su ova djeca praktično bila izolovana od društvene zajednice i prepuštena sama sebi. Tada nije postojala niti jedna institucija koja bi vodila brigu o njima, bili su van obrazovnog sistema. U početku smo ih posjećivali kod kuća i radili s njima, a potom smo dobili sopstveni prostor, gdje smo organizovali odgovarajuće programe", kaže Omićeva.

Dodaje kako je kroz Centar dosad prošlo više od stotinu štićenika.

"Sve što ovi mališani trebaju su ljubav, pažnja i podrška da napreduju i savladaju životne teškoće. U radu s njima primjenjujemo različite terapijske aktivnosti kako bismo podstakli njihov emocionalni razvoj", kaže Omićeva.

Prema njenim riječima, najveći broj mališana ima lakše oblike mentalne retardacije, a nisu rijetki ni slučajevi cerebralne paralize te Daunovog sindroma. "Radimo s djecom individualno i u grupama, kroz igru podstičemo njihovu maštu i kreativnost, kako bi stekli veće povjerenje u sebe, obogatili svoj emocionalni život i smanjili osjećaj usamljenosti. Neka djeca ne mogu doći u naše prostorije, tako da odlazimo njihovim kućama i radimo s njima individualno i uz pomoć roditelja", istakla je Omićeva.

U proteklom periodu, ističe ona, kod velikog broja djece s posebnim potrebama učinjeni su veliki pomaci u njihovoj socijalizaciji i životnom razvitku. Značaj projekta vremenom su prepoznali lokalna zajednica i brojni humanisti i donatori, koji značajnim novčanim prilozima svake godine osiguravaju rad ovog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije