Gradovi

"Naselja duhova" u Trebinju puna samo ljeti

"Naselja duhova" u Trebinju puna samo ljeti
Foto: N.N. | "Naselja duhova" u Trebinju puna samo ljeti

TREBINJE - U Trebinju sve više niču stambeno-poslovni objekti koje građani nazivaju i "naselja duhova", u kojima se u prosjeku živi pola godine, a najviše se koriste u ljetnim mjesecima i u periodu praznika, pa su nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika i ove godine pojedina naselja ostala prazna.

Iako je, prema evidenciji u najstarijoj gradskoj agenciji za nekretnine "Tviko", cijena kvadrata stana u Trebinju, u odnosu na prošlu godinu, viša za 10 do 15 odsto, pa se u krugu od 800 metara od centra grada, odnosno Gradske pijace, kvadrat još "u temeljima" prodaje po 1.700 maraka, stanovi koji su ranije izgrađeni u ovom rejonu uglavnom su prazni.

"Činjenica je da su, kad pogledate, svi novi stambeni objekti uglavnom prazni, a noću se tek iz ponekog stana vidi svjetlo, jer su ih kupovali uglavnom ljudi koji ne pripadaju domicilnom stanovništvu i na njima zarađuju iznajmljivanjem, gdje, po meni, najviše gubi grad Trebinje. Od tih stanova su mali prihodi od režija, Gradska uprava im ne naplaćuje ni dodatne naknade u vidu nekog poreza koji bi se odnosio na one koji tu stalno ne borave, a da ne govorimo o stranim državljanima, makar oni bili i iz Srbije", kaže Vaso Milić, vlasnik agencije "Tviko".

Navodi da je neophodno uvesti dodatne poreze, ne samo na stanove u stambenim zgradama, već i u privatnim kućama, kakvo je i naselje Krš, u kome najviše vlasnika kuća tu boravi samo ljeti.

"Gradovi duhova, ili naselja duhova, kako hoćete, trebalo bi da budu riješeni tako što bi se stranim kupcima odredili paušali na nekorištenje stambenih jedinica i taj novac ulagati u rješavanje stanovanja socijalno ugroženog stanovništva, naročito mladih, pa bi se time zaustavio i njihov odlazak, a vlasnike napuštenih stambenih jedinica u Kršu privoliti da kultivišu svoje nekretnine", kaže Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije