Gradovi

Od Hrvatske se čeka odgovor o sječi šume na planini Plješevici

Od Hrvatske se čeka odgovor o sječi šume na planini Plješevici
Foto: N.N. | Od Hrvatske se čeka odgovor o sječi šume na planini Plješevici

BIHAĆ - Radnici preduzeća "Hrvatske šume" nastavili su proteklih dana sječu šume na planini Plješevici, na samoj graničnoj liniji s Bosnom i Hercegovinom, a o ovome problemu nadležne državne institucije upoznao je i premijer USK Mustafa Ružnić.

On je istakao kako se prema raspoloživim geodetskim kartama, izvještajima i terenskim informacijama preduzeća "Unsko-sanske šume", koje gazduje šumama na području ovog kantona, sporni radovi dijelom izvode i na teritoriju koji pripada Bosni i Hercegovini, na široj lokaciji bivšeg vojnog aerodroma "Željava".

"U cilju izbjegavanja bilo kakvog incidenta na međudržavnoj granici i privođenja lica koja se prilikom izvođenja šumskih radova nezakonito zateknu na teritoriji Bosne i Hercegovine od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona tražimo da svako u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja i nadležnosti poduzme sve mjere i aktivnosti na zaštiti teritorijalnog integriteta i imovine Bosne i Hercegovine", navodi se u dopisu koji je uputio Ružnić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova USK saopštili su kako su putem diplomatskih kanala zatražili pojašnjenje institucija Republike Hrvatske u vezi s pomenutim aktivnostima na planini Plješevici.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, naglasila je da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

Istakla je kako očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpretiraju u javnosti, te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje.

Prema raspoloživim informacijama, sječa se s hrvatske strane odvija kako bi se bolje nadzirao granični pojas, s obzirom na to da ovuda prolazi jedna od ruta kojom se ilegalni migranti nastoje dokopati hrvatskog teritorija.

Prema tim informacijama, Hrvati planiraju posjeći pojas u dužini od oko osam kilometara i pri tome ukloniti ogromnu količinu drvne mase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije