Gradovi

Obnovljen odjel za plućne bolesti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

Obnovljen odjel za plućne bolesti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću
Foto: N.N. | Obnovljen odjel za plućne bolesti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

BIHAĆ - Potpuno rekonstruisani Odjel za intenzivnu njegu plućnih i zaraznih bolesti otvoren je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, čime je nastavljena modernizacija ove zdravstvene ustanove koja je teško stradala u požaru koji se dogodio prije više od šest godina.

Projekat je koštao oko 200.000 maraka i realizovan je sredstvima koja je osigurala Vlada USK uz pomoć stranih donatora.

Prema riječima direktora bolnice Hajrudina Havića, na ovom odjelu se nalazi 15 kreveta i opremljen je novom i modernom opremom, a uskoro će se na njemu moći raditi i nalazi bronhoskopije, što do sada nije bio slučaj i zbog čega su pacijenti iz ovog kantona morali odlaziti u druge kliničke centre u Bosni i Hercegovini.

"Ova zdravstvena usluga je bila naš prioritet, a ovih dana naša doktorica završava specijalizaciju u Sarajevu i vraća se u bolnicu, te će u budućnosti raditi taj dio posla", istakao je Havić.

On je dodao kako obnova bolničkih odjela znači i viši nivo zdravstvenih usluga za pacijente. Inače, prije dva mjeseca u upotrebu su puštene i obnovljene operacione sale u ovoj bolnici sa svim potrebnim pratećim sadržajima. U obnovu ove zdravstvene ustanove do sada je uloženo više od tri miliona maraka, a sredstva su najvećim dijelom osigurali grad Bihać i Vlada Unsko-sanskog kantona.

Podsjećamo, u noći sa 25. na 26. juli 2013. godine požar je zahvatio potkrovlje ove zdravstvene ustanove te se potom proširio na najznačajnije odjele: operacijske sale, laboratoriju, mikrobiologiju, radiologiju, dječju hirurgiju, kompletnu dijagnostiku i abdominalnu hirurgiju.

Do danas nije ponuđen nijedan zvaničan rezultat istrage o uzrocima požara, tako da i dalje ostaje nepoznanica zbog čega je izgorjela Kantonalna bolnica u Bihaću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije