Gradovi

Opozicija u Sanskom Mostu: Nećemo TE, to je prljava tehnologija

Opozicija u Sanskom Mostu: Nećemo TE, to je prljava tehnologija
Foto: N.N. | Opozicija u Sanskom Mostu: Nećemo TE, to je prljava tehnologija

SANSKI MOST - Predstavnici opozicionih političkih partija u Sanskom Mostu izjasnili su se u danas protiv moguće izgradnje termoelektrane u Sanskom Mostu.

Na zajedničkoj pres-konferenciji istaknuto je zajedničko opredjeljenje o tome da će se ove političke partije boriti protiv realizacije pomenutog projekta i tim povodom potpisana je izjava o zajedničkom djelovanju u budućem periodu koja uključuje ovaj, ali i druge projekte u Sanskom Mostu.

Njihov zajednički stav je da se radi o prljavoj tehnologiji koja bi, zbog zagađenja i uticaja na okoliš, zauvijek promijenila način života na ovim prostorima i da treba ulagati u ekološke i obnovljive izvore energije. Ocijenjeno je kako je pismo namjere koje su investitori uputili lokalnim vlastima neozbiljno i da u njemu ima mnoštvo nelogičnosti i nerazjašnjenih problema proceduralne i tehničke prirode.

Istaknuto je kako se termoelektrana ne pominje niti u jednom strateškom planu budućeg razvoja općine Sanski Most, te da je u međuvremenu izbrisana iz prostornog plana Unsko-sanskog kantona.

Mišljenje predstavnika opozicije je da bi izgradnjom termoelektrane Sanski Most imao zanemarivu ekonomsku korist, a mnogostruku štetu, te da se treba okrenuti projektima razvoja ekološke privrede, turizma i proizvodnje zdrave hrane.

Također, ovom prilikom predstavnici opozicije su podsjetili na zaključak Općinskog vijeća o tome da se niti jedna aktivnost oko projekta termoelektrane ne može realizirati bez saglasnosti i mišljenja Općinskog vijeća i građana, koje u krajnjem slučaju podrazumijeva provođenje referenduma. Ukoliko se i dalje bude insistiralo na ovom projektu, kako je rečeno, opozicija će tražiti da se o svemu izjasne stanovnici Sanskog Mosta na građanskom referendumu.

Inače, za petak zakazana prezentacija općinskim vijećnicima o potencijalnoj izgradnji termoelektrane u Sanskom Mostu odgođena je zbog tehničkih razloga.

Ovu informaciju nam je potvrdila predsjedavajuća Općinskog vijeća Desanka Miljević, koja je rekla kako će budući termin kada će prezentacija biti održana biti određen naknadno.

Podsjećamo, kineska kompanija "China Energy Engineering Corporation Limited International Company" i preduzeće "Lager" iz Posušja poslali su općinskim vlastima u Sanskom Mostu pismo namjere kojim iskazuju interes za izgradnju termoelektrane na području ove općine. Navodi se kako je riječ o potencijalnoj investiciji od 2,3 milijarde maraka, te da bi to bila najveća investicija u energetski sektor na području cijele jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije