Gradovi

Osobe s invaliditetom vape za podrškom

Osobe s invaliditetom vape za podrškom
Foto: Zlatan Čekić | Osobe s invaliditetom vape za podrškom

SANSKI MOST - Međunarodna konferencija o položaju i pravima osoba s invaliditetom u BiH, pod nazivom "Djelujmo zajedno", i to 15. put, održana je danas u Sanskom Mostu.

Organizator je Savez udruženja invalidnih lica USK, čiji predsjednik Jusmir Alibabić kaže kako je konferencija i ove godine okupila veliki broj učesnika, predstavnika brojnih udruženja koja okupljaju invalidna lica iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  te institucija i organizacija koje se bave pomenutom problematikom.

Prema njegovim riječima, u fokusu konferencije biće tema vezana za osobe s invaliditetom koje su žrtve seksualnog nasilja.

"Želimo da takvim osobama posvetimo dužnu pažnju i da razbijemo određena stigmatska shvatanja i svjetonazore, te da ohrabrimo sve žrtve da prijave nadležnim institucijama slučajeve seksualnog ili drugog nasilja nad njima", istakao je Alibabić.

U sklopu konferencije tretiran je veliki broj tema koje se tiču života i statusa osoba s invaliditetom, kao što su profesionalna rehabilitacija, položaj žena s invaliditetom, zapošljavanje, socijalna inkluzija i preduzetništvo, te brojne druge teme.

Također, gosti iz Srbije i Hrvatske održali su predavanja o statusu i položaju lica s invaliditetom u tim zemljama.

"Ono što u ovom trenutku najviše muči ovu populaciju jeste sve lošiji socijalno-ekonomski položaj. Najveći broj danas preživljava u situaciji kada su primanja već godinama na istom nivou, dok cijene rastu i divljaju", kazao je Alibabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije