Gradovi

Otvoren Mirovni kamp u selu Kruhari: Sve mlade u BiH muče isti problemi

Otvoren Mirovni kamp u selu Kruhari: Sve mlade u BiH muče isti problemi
Foto: N.N. | Otvoren Mirovni kamp u selu Kruhari: Sve mlade u BiH muče isti problemi

SANSKI MOST - Nekoliko desetina mladih različitih nacionalnosti iz svih dijelova naše zemlje družiće se u narednim danima u okviru trećeg Mirovnog kampa, koji je protekle subote započeo u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

 Ovaj događaj ima za cilj promociju dijaloga i tolerancije među mladima koji žive na prostorima Bosne i Hercegovine, a organizator kampa je nevladina organizacija Centar za izgradnju mira iz pomenutog grada, koja već dugi niz godina djeluje na promociji suživota u našoj zemlji.

"Ovogodišnji učesnici dolaze iz deset gradova, imali su već priliku da se upoznaju, a prvih dana radimo na kreiranju temeljnih prava kampa. Prva radionica koju smo radili je identifikacija identiteta, koja predstavlja temelj za rad u mirovnjačkom svijetu i pokazuje raznolikost ličnosti", kaže Vahidin Omanović, direktor pomenute nevladine organizacije. Dodaje kako je od okončanja rata proteklo dosta godina, ali da mladi ljudi i danas odrastaju u duboko podijeljenom društvu i ambijentu etničke monolitnosti. "Oni veoma malo ili gotovo ništa ne znaju o svojim vršnjacima drugih nacionalnosti, odrastaju s predrasudama, koje želimo razbiti kroz druženje i međusobno upoznavanje", kaže Omanović. Prema njegovim riječima, mladi u Bosni i Hercegovini danas dijele iste probleme koji su u najvećem broju slučajeva u vezani za obrazovanje, zaposlenje i ostala egzistencijalna pitanja, a želja najvećeg broja njih je odlazak iz ovakve BiH.

"Ovakvim događajem želimo uputiti i jednu snažnu poruku kako je ova zemlja dovoljno prostrana i da za sve nas ima mjesta u njoj ukoliko se dobro organizujemo i sarađujemo", kaže Omanović. Rad kampa će trajati nekoliko dana, a prvi njegov dio posvećen je sticanju znanja o procesima pomirenja i izgradnje mira, dok drugi dio, mirovni karavan, koji će uslijediti u narednim danima, ima za cilj da mlade ljude, kroz putovanja i posjete, upozna s drugim gradovima u BiH.  Za vrijeme boravka u Sanskom Mostu učesnici će biti smješteni u šatorskom naselju na području sela Kruhari, gdje će biti organizovana i većina sadržaja ovogodišnjeg događaja, a finansijsku podršku ovome projektu pružio je američki USAID.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije