Gradovi

Pečat uzburkao političke duhove u Velikoj Kladuši

Pečat uzburkao političke duhove u Velikoj Kladuši
Foto: Ilustracija | Pečat uzburkao političke duhove u Velikoj Kladuši

VELIKA KLADUŠA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona po nalogu Tužilaštva USK provodi istragu u Velikoj Kladuši u vezi s prijavljenim krivičnim djelom otuđenja službenog pečata tamošnjeg Općinskog vijeća.

U sklopu istrage, kako je potvrdila Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva USK, u večernjim satima proteklog petka izvršen je i pretres kancelarije načelnika ove općine Fikreta Abdića, a jedna osoba je saslušana i radi se o Edini Abdić Pleho, zastupnici u Skupštini USK i Abdićevoj kćerki.

"Na prijedlog Tužilaštva i po naredbi Općinskog suda Velika Kladuša izvršen je pretres općinskih službenih prostorija, kao i porodične kuće osumnjičenog lica u cilju potvrđivanja potpunog i pravilnog činjeničnog stanja i dokumentovanja krivičnog djela oduzimanja ili uništenja službenog pečata. Po nalogu Tužilaštva saslušana je osumnjičena, a nastaviće se poduzimati i druge istražne radnje do potpunog rasvjetljavanja ovog djela", istakla je Marjanović Čavkićeva.

Kako nezvanično saznajemo, sporni pečat pronađen je u kabinetu općinskog načelnika. Krivičnu prijavu u ovom slučaju podnio je Fikret Bašić, predsjedavajući Općinskog vijeća Velika Kladuša, koji kaže kako mu nije bilo omogućeno da pečatom ovjeri službene dokumente vezane za usvajanje općinskog budžeta.

"Pečat je uvijek odlagan u ladicu sekretarice općinskog načelnika. Kada sam od nje zatražio pečat, odgovorila mi je da nije kod nje, već da se nalazi u kabinetu načelnika, čija su vrata odmah pored. U međuvremenu je Edina Abdić Pleho ušla u načelnikovu kancelariju i ja sam sekretarici rekao da ode tamo po pečat i ovjeri akt. Ona se vratila za desetak sekundi i kazala kako nema pečata", objašnjava Bašić.

Dodaje kako je odmah o svemu obavijestio nadležne institucije. Kaže kako načelnika već danima nema u Velikoj Kladuši i da kabinet u stvari koristi njegova kćerka. O svemu se oglasila i Edina Abdić Pleho, te istakla kako se u stvari radi o pokušaju zastrašivanja njene porodice. Ona kaže da se radi o demonstraciji sile jer ju je policija privela iz porodične kuće, te dodaje kako niko od nadležnih institucija nije uputio niti jedan zvanični upit općinskom načelniku po ovome pitanju.

Također, dodaje kako je u kancelariji načelnika po njegovom ovlaštenju boravila u svojstvu člana Kriznog štaba te općine, koji je zadužen za provedbu mjera protiv pandemije virusa korona.

"Cilj svega je političke prirode i na ovaj način žele  destabilizirati izabrane dužnosnike Laburističke stranke, instituciju općinskog načelnika i naše biračko tijelo", istakla je ona.

U saopćenju Laburističke stranke, čiji je predsjednik i osnivač Fikret Abdić, navodi se kako Bašić nije imao nikakvo pravo da prijavi otuđenje pečata, te navode kako je internim aktima općine Velika Kladuša za čuvanje i raspolaganje pečatima isključivo odgovoran načelnik. Navode kako se Abdić zbog toga što je boravio u Hrvatskoj, zbog aktuelnih mjera zaštite od virusa korona, trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, što je isključivi razlog zbog čega nije na svom radnom mjestu. Inače, treba reći kako je donedavno vladajuća Laburistička stranka izgubila većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša, kada su četiri poslanika, među kojima i pomenuti Bašić, napustila tu političku partiju i skupa s predstavnicima opozicije oformili novu parlamentarnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije