Gradovi

Podijeljeno cvijeće u okviru akcije "Za ljepši i uređeniji Doboj"

Podijeljeno cvijeće u okviru akcije "Za ljepši i uređeniji Doboj"
Foto: Sanja Čakarević | Podijeljeno cvijeće u okviru akcije "Za ljepši i uređeniji Doboj"

DOBOJ - Ljubitelji cvijeća koji u Doboju žive u stambenim zgradama ovog proljeća zasukaće rukave i posadiće po 110 sadnica, te tako oplemeniti zelene površine u svojoj okolini.

"Posadićemo ispred zgrade i u žardinjere. Sigurno će ga biti teško sačuvati od uništavanja, ali mi ćemo nastojati da sačuvamo cvijeće. Sadimo već nekoliko godina i prvih godina je bilo uništavanja, već sljedećih manje. Najlakše je održavati cvijeće koje ne traži puno vode, za one koji su malo lijeni, oni koji su vrijedni mogu uzeti ledenjake", kaže Smilja Pejić, predstavnica ZEV-a zgrade Boračka.

"Ovo je već možda četvrta godina kako sadimo cvijeće. Uljepšamo svoje dvorište. Ne smije biti izloženo previše suncu, sunce ga uništi, mora se gledati gdje ima malo hlada. Malo su djeca nemarna prema cvijeću, ali, eto, mi na njih utičemo", priča Milenka Ponjarac, predstavnica ZEV-a u Kneza Miloša 97.

"Napravili smo najljepši plato u Doboju ispred solitera koji ima 92 stana i ovo nam taman još fali pa da kompletiramo. Mi smo se organizovali tako da smo postavili sedam kamera na sedam lokacija i ne može ni miš proći pored naših kamera", rekao je Slavko Marjanović, predstavnik ZEV-a Ćuprijska 29.

Dvorište starog objekta Crvenog krsta takođe će procvjetati jer će se članovi Centra za aktivno i zdravo starenje potruditi da posade cvijeće.

"Imamo tri muškarca i deset-petnaest žena, tako da ćemo kolektivno. Muški će da štijaju, ženske će da sade", rekao je Petar Lazić, predstavnik Centra.

Cvijeće je podijeljeno u okviru akcije "Za ljepši i uređeniji Doboj", koja je organizovana treći put.

"Ove godine se prijavilo 70 ne samo ZEV-ova, nego smo dali školama i još nekim javnim ustanovama, dijelili smo 110 sadnica po korisniku. Mislim da oni koji su stekli tu naviku da sade cvijeće nastavljaju i ove godine", izjavio je Davor Savić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

"Podijeljeno je pet vrsta sezonskog cvijeća, salvija, petonija, ledenjak, vrbena i kadifa. Ništa pretjerano zahtjevno, s vremena na vrijeme potrebno je, zavisno od vremenskih uslova, zalijevanje, plijevljenje, znači da se održava i to je to. To su jednogodišnje biljke, znači od proljeća pa do kasne jeseni cvjeta", navela je Tijana Stanković, ekolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije