Gradovi

Pratite nas na Google news

Policajci protestom zatražili veće plate

Policajci protestom zatražili veće plate
Foto: N.N. | Policajci protestom zatražili veće plate
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Na centralnom gradskom trgu u Bihaću danas je održan protestni skup upozorenja pripadnika policije USK, koji je trajao sat vremena i simbolično započeo u pet minuta do 12 sati.

Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK, istakao je kako Vlada nije ispunila obećanja od protekle godine koja se odnose na povećanje ličnih primanja pripadnicima policije.

Prema njegovim riječima, ovakav način protesta pripadnika policije je poraz sadašnje političke vlasti u Unsko-sanskom kantonu ako se ima u vidu trenutno stanje u svjetlu aktuelne migrantske krize.

Na protestnom skupu još jednom je istaknut zahtjev koji se odnosi na izjednačavanje osnovica za obračun plata u policiji s ostalim budžetskim korisnicima.

"S obzirom na to da nema nikakvih pomaka u prethodnom periodu, odnosno nekih značajnijih momenata u komunikaciji s resornim ministrom, odlučili smo se za proteste. Ostajemo pri svom zahtjevu i mislimo da je on u potpunosti opravdan. Moram istaći i da policijskim službenicima u USK plate nisu povećane od 2014. godine. Naša trenutna osnovica plate je 280, dok je kod ostalih budžetskih korisnika 302 KM, tako da mi tražimo samo izjednačavanje i jednak tretman za sve", rekao je Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić kazao je kako kantonalna vlada može ponuditi policiji povećanje plate za četiri, umjesto za sedam posto kako oni traže, te dodaje da su trenutno to realne finansijske mogućnosti. On je izrazio nadu da će se dijalog nastaviti.

"Zaista se nadam da će postojati razumijevanje s obje strane i da ćemo se uspjeti dogovoriti", istakao je Kljajić. U Sindikatu policije najavili su i nove mjere borbe ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije