Gradovi

Policija u USK snimaće sve pozive građana

Policija u USK snimaće sve pozive građana
Foto: N.N. | Policija u USK snimaće sve pozive građana

BIHAĆ-Ministarstvo unutrašnjih poslova USK osiguralo je u svim dežurnim službama policijskih stanica na području Unsko sanskog kantona registrofone, odnosno uređaje koji će snimati i arhivirati sve pozive građana prema dežurnom broju 122, ali isto tako i komunikaciju rukovodnih radnika sa policijskim patrolama na terenu.

„Navedena oprema će u velikoj mjeri pomoći u istraživanju zlonamjernih poziva, lažnih prijava od strane građana, ali i neadekavne i neprofesionalne reakcije policijskih službenika prilikom zaprimanja telefonskih prijava. Jedan od ultimativnih zahtjeva za poštivanje ljudskih prava, pravovremenu reakciju i korektnu komunikaciju građana i policije u zaprimanju telefonskih prijava u dežurnim službama policijskih stanica na broj telefona 122 predstavlja i snimanje odnosno arhiviranje govornih komunikacija“, navodi se u saopštenju policije.

Ističu da je primanje ili davanje određenih informacija i podataka čiji sadražaj može biti ponekad sporan za jednu od strana potrebno je na adekvatan način arhivirati te obezbjediti mogućnost naknadnog preslušavanja i analiziranja u različitim pravnim situacijama.

Također, ističe se kako će se nastaviti s unapređenjem usluga kako bi se osigurala bolja saradnja s građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije