Gradovi

Finski polupodzemni kontejneri stigli u Trebinje

Finski polupodzemni kontejneri stigli u Trebinje
Foto: N.N. | Polupodzemni kontejneri iz Finske stigli u Trebinje

TREBINJE - Polupodzemni kontejneri, koji će za početak biti postavljeni u užem dijelu grada, stigli su u Trebinje iz finske firme "Molok", koja ih proizvodi, a koji će ubuduće, osim eliminacije neugodnih mirisa, gradu donijeti i razne druge benefite kada je sakupljanje otpada u pitanju.

"Mi smo nakon nedavnog studijskog putovanja u Helsinki od njihove firme 'Molok' nedavno dobili donaciju u vidu tri polupodzemna kontejnera od pet kubnih metara, ali ovih dana očekujemo još jedan od firme 'Korali' iz Kraljeva, čime ćemo postati druga lokalna zajednica u Republici Srpskoj s ovakvom vrstom kontejnera, pored Banjaluke, koja ih već ima", kaže Nedeljko Lambeta, direktor preduzeća "Komunalno" a.d. Trebinje.

Prednost ovakvih kontejnera je što su djelimično pod zemljom, a djelimično iznad, a svaki od njih se može podijeli na sedam dijelova, iako ti dijelovi mogu ostati i kompaktna cjelina. Svaki od njih može stati na površinu jednog parking mjesta i zamjenjuje pet postojećih metalnih kontejnera.

"Njihova je prednost ogromna i u tome što im udari vjetra neće moći ništa, što je u vrijeme sve učestalijih bura u Trebinju predstavljalo veliki problem, a da ne govorimo o mogućnostima razdvojenog prikupljanja stakla, papira, PET ambalaže, te vreće koja sakuplja iscjedne vode od otpadaka", dodaje Lambeta.

Boksovi za postavljanje polupodzemnih kontejnera se već pripremaju, pa će u narednim danima biti postavljeni u novim gradskim naseljima, Centru i Tržnom centru "Bingo", a još dva će biti postavljena u užem dijelu grada, gdje se traže pogodne gradske lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije