Gradovi

"Potok u selu Medna zagađen teškim metalima"

"Potok u selu Medna zagađen teškim metalima"
Foto: Ustupljena fotografija | "Potok u selu Medna zagađen teškim metalima"

MRKONJIĆ GRAD - Nakon uzorkovanja vode potoka Grabovac u selu Medna, kod Mrkonjić Grada, ustanovljeno je da je ona zagađena teškim metalima, tvrde iz Centra za životnu sredinu Banjaluka, te da su to uzrokovale brojne nepravilnosti u radu Rudnika mrkog uglja Medna, dok iz ovog rudnika kažu da njihov kop mrkog uglja i nema otpadne vode, niti se voda iz kopa odvodi do vodotoka.

Iz Centra su apelovali na lokalne stanovnike da ni na koji način ne koriste vodu iz rijeke Medljanke u koju se ovaj potok ulijeva sve dok se ne izvrše detaljne analize. Dodaju da su na osnovu ispitivanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vrijednosti parametara gvožđa i aluminijuma iznad svih granica i pripadaju V klasi kvaliteta, koja se karakteriše kao "jako zagađene vode koje se gotovo ne mogu koristiti ni za kakve namjene", dok je vrijednost parametra bakar III klase.

"Neophodno je da nadležne institucije izvrše detaljne analize kvaliteta vode potoka Grabovac i rijeke Medljanke te obavijeste stanovništvo o rezultatima u cilju zaštite njihovog zdravlja i živog svijeta ovog mjesta", navode iz Centra.

Dodaju da su obilaskom terena predstavnici Centra i Asocijacije "Green Ways" Gornja Pecka u februaru ustanovili da se sva otpadna voda rudnika prelijeva preko novoformiranog jezera i direktno upušta u potok Grabovac, zbog čega je došlo do njenog značajnog zamućenja, a istog dana je Institut uzorkovao vode ovog potoka.

Nebojša Tegeltija, jedan od vlasnika firme "Medna NV", za "Nezavisne novine" kaže da vrše eksploataciju uglja na lokalitetu Medna na osnovu prethodno pribavljenih svih dozvola koje zakon predviđa.

"Kop je predmet redovnih i vanrednih kontrola od strane ekološke, rudarske i vodoprivredne inspekcije. Pojedine nedostatke konstatovane prilikom kontrola firma je uredno otklanjala, a sama vodoprivredna kontrola nije konstatovala probleme. Naš plitki kop mrkog uglja nema otpadne vode, niti se bilo kakva voda iz kopa odvodi do vodotoka, a jedini vodotok u blizini je manji potok koji je odvojen od kopa, a koji je nedavno bio predmet kontrole vodoprivredne inspekcije koja je dala uredno mišljenje", rekao je Tegeltija.

Dragan Vođević, načelnik opštine Mrkonjić Grad, za "Nezavisne novine" kaže da im se nisu obraćali ni mještani niti navedene organizacije povodom ovog problema.

"Za sada nismo dobili ni prigovore ni inicijative u vezi s tim, a ako ih dobijemo, naravno da ćemo reagovati. Inspekcija uvijek izađe na teren da vidi šta se dešava, saslušamo obje strane, kako bismo vidjeli šta se može uraditi", rekao je Vođević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije