Gradovi

Povećan broj pacijenata u sanskom Domu zdravlja: Ne vadite krpelje sami

Povećan broj pacijenata u sanskom Domu zdravlja: Ne vadite krpelje sami
Foto: N.N. | Povećan broj pacijenata u sanskom Domu zdravlja: Ne vadite krpelje sami

SANSKI MOST - Broj građana koji se žale na ubode krpelja i javljaju u Službu hitne pomoći Doma zdravlja u Sanskom Mostu drastično je povećan u posljednje vrijeme, a liječnici upozoravaju na oprez jer ovi insekti mogu biti prenosnici zaraznih bolesti.

"Gotovo svakodnevno nam dolaze građani koji se žale na ubode krpelja i u velikom broju slučajeva javljaju nam se pacijenti sa već izraženim lokalnim reakcijama upale. Ono što možemo preporučiti jeste da pacijenti ne vade sami krpelje jer se u velikom broju slučajeva dešava da oni to nestručno urade, tako da jedan dio insekta ostane u tijelu, što može stvoriti dodatne komplikacije", kaže liječnik Faruk Alagić.

On je upozorio da se krpelji kod ljudi najčešće ugnijezde na pregibima i znojem podložnijim dijelovima tijela.

"Bolesti kod čovjeka nastupaju ako ih ugrize zaraženi krpelj, ali i gnječenjem ovog insekta preko oštećene kože. Ujedom krpelja se najčešće prenose bolesti životinja, a to su lajmska bolest, eritema, migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, babezioza i druge", kaže Alagić.

Istakao je kako je većina ujeda ovih napasti bezopasna, ali da je obavezno javljanje liječniku ukoliko se pojave simptomi bolesti.

"Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. Na mjestu ujeda obično se javljaju crvenilo, svrab i blaži otok, koji mogu potrajati nekoliko dana. Ako se nakon tog razdoblja pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolja, mučnina i pojava osipa obavezno je javljanje liječniku", ističe Alagić.

U Domu zdravlja Sanski Most poručuju da je najbolja prevencija bolesti koje prenose krpelji izbjegavanje područja bogatih ovim insektima.

"Između ostalog, preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, koje treba umetnuti u čarape ili čizme. Ne treba nositi vunene odjevne predmete, jer se krpelj za njih lakše prilijepi. Mogu se koristiti i preparati protiv ovih napasti u obliku spreja ili tekućine", kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije