Gradovi

Pregled i popravak zuba na stolicama koje puštaju prijatne zvukove

Pregled i popravak zuba na stolicama koje puštaju prijatne zvukove
Foto: Sanja Čakarević | Pregled i popravak zuba na stolicama koje puštaju prijatne zvukove

DOBOJ - Odlazak kod zubara za najmlađe pacijente dobojskog Doma zdravlja neće više biti traumatičan kao prije jer će sjesti na jednu od tri nove stomatološke stolice i prvo imati kratku vožnju, a zatim pregled.

"Djeca su oduševljena zato što te stolice puštaju neke prijatne zvukove, i djeca kao da su u igraonici, tako se nekako osjećaju. To su zvukovi, pri svakom pokretu stolica ispusti neki tako simpatičan zvuk i to prilično djeluje opuštajuće. (Da li je sada lakše ostvariti saradnju sa malim pacijentom kada sjedne na ovu stolicu?) Naravno, naravno, prvo i sama ta boja, naši mali pacijenti obožavaju ovako ovu veselu boju i vidimo prva ta njihova reakcija i prvi kontakt je stvarno pozitivan", kaže Goran Subotić, rukovodilac Službe za preventivnu, dječiju i opštu stomatologiju sa stomatološkom laboratorijom.

Osim pacijentima, velikim i malim, lakše će biti i ljekarima.

"Neuporedivo je lakše, stvarno je rad na novoj stolici lakši, brži, jednostavniji. Brže se završi intervencija zato što je sve novo. (Koje su najčešće intervencije koje radite malim pacijentima?) Najčešće intervencije su klasične popravke zuba, preventiva, znači zalivanje fisura, vađenje zuba. (Šta im najteže pada, vađenje zuba ili neka druga procedura?) Sve je to individualno, svako dijete ima neki određeni strah kada dolazi kod stomatologa, i to je u suštini najvažnije, da se dijete oslobodi tog straha i kada vidi prijatnu atmosferu, i kada se lijepo priđe takvom pacijentu, onda svaka intervencija može bez problema da se obavi", kazala je Maja Mišić, dječji stomatolog.

Za nabavku tri stomatološke stolice Dom zdravlja se odlučio jer je stare pregazilo vrijeme.

"Zaista, bilo je sramota da se nastavi raditi na onim stolicama i naši stomatolozi, naši doktori nisu više ni mogli ništa od tih stolica da iskoriste. U svakom slučaju, morali smo jednostavno ući u tu nabavku koja je bila negdje oko tridesetak hiljada maraka, uspjeli smo da dogovorimo da to platimo kroz nekoliko mjesečnih rata, što nam je veliko olakšanje. Razmišljali smo da li da nabavimo jednu, dvije, na kraju smo morali nabaviti tri stolice kako bi mogli da ispoštujemo sve one zahtjeve koje su imali naši stomatolozi prema nama kao Upravi, i kako bi svi oni mogli da uđu u normalan proces rada", izjavio je Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije