Gradovi

Premijer USK odbacuje optužbe : Imamo 200 radnika manje

Premijer USK odbacuje optužbe : Imamo 200 radnika manje
Foto: N.N. | Premijer USK odbacuje optužbe : Imamo 200 radnika manje

BIHAĆ - Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, odbacio je optužbe koje se mogu čuti iz opozicionih krugova, ali i dijela vlasti, o prekomjernom zapošljavanju u kantonalnim ustanovama i institucijama.

Ružnić je rekao kako nije tačno da je u proteklih godinu dana na državnim jaslama zaposleno 250 osoba te istakao kako se radi o proizvoljnim i politički motivisanim izjavama.

"Plasirane informacije su netačne i zlonamjerne, a koristili su se paušalni i selektirani podaci Poreske uprave. Zatražili smo izvještaj za svaku ustanovu i instituciju i moram reći kako je prije godinu dana, prije našeg dolaska na vlast, bilo zaposleno 7.770 radnika, a godinu dana poslije imamo u stvari 200 uposlenika manje", tvrdi Ružnić.

Prema njegovim riječima, do nepodudarnosti podataka došlo je zbog toga što je Poreska uprava evidentirala i radnike koji su zaposleni na određen period ili preko nekih agencija ili servisa.

"U izvještajima Poreske uprave evidentirana su i ova lica, pa se stekla drugačija slika. Ono što je istina jeste da smo u budžetu, po osnovu isplate ličnih primanja zaposlenicima, uštedjeli šest miliona maraka", kazao je Ružnić.

Optužbe o prekomjernom zapošljavanju u ustanovama i institucijama od kantonalnog značaja stižu iz opozicije, ali i dijela vlasti. Tako je nedavno politička partija POMAK, gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, koja je dio parlamentarne većine, održala pres-konferenciju na pomenutu temu.

Poslanik ove političke partije u Skupštini USK Zikrija Duraković tvrdi kako je u proteklih godinu zaposleno i više od 250 osoba.

"Još nisam dobio zvaničan odgovor, ali prema informacijma kojima raspolažem, radi se o oko 250 lica. Najveći broj zapošljavanja je je u preduzeću 'Unsko-sanske šume' i Kantonalnoj bolnici. Ako to podijelimo na protekli period, ispadne da je svaki dan jedna osoba zapošljavana. Poražavajuća činjenica je da se tu radi o političkim zapošljavanjima i mi kao politički subjekt moramo se javno ograditi od toga. Od tih 250 ljudi nije niti jedan naš član", rekao je Duraković.

Zbog ovakvog stava POMAK-a došla je u pitanje aktuelna većina u Skupštini USK, pa su sve glasnije spekulacije da se priprema vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela na temu prekomjernog zapošljavanja, na kojoj bi mogla biti uskraćena podrška aktuelnoj Vladi koju podržavaju A-SDA, SDP, Naša stranka i POMAK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije