Gradovi

Protesti u Bihaću zbog migranata: Opomena vlastima da riješe krizu

Protesti u Bihaću zbog migranata: Opomena vlastima da riješe krizu
Foto: Z. Čekić | Protesti u Bihaću zbog migranata: Opomena vlastima da riješe krizu
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Na centralnom trgu u Bihaću danas su održani mirni protesti građana pod nazivom "Zašto baš Bihać?", na kojima se okupilo stotinak Bišćana kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog migrantske krize, koja već mjesecima potresa ove prostore.

Organizator protesta bila je nevladina organizacija "Bihaćka građanska inicijativa", čiji je predsjednik Halid Dedić istakao kako je situacija u ovom gradu poprimila alarmantnu formu.

On je poručio kako građani Bihaća nemaju ništa protiv migranata, ali da su nezadovoljni radom nadležnih državnih institucija, koje ne čine ništa kako bi se ublažile posljedice aktuelne krize i olakšao život Bišćanima.

Prema njegovim riječima, alarmantno je što u gradu na Uni trenutno boravi oko 5.000 migranata, što je u procentima oko deset posto u odnosu na ukupan broj stanovnika koji živi u tom gradu.

Jedan od organizatora ovih protesta bio je gradski vijećnik Sej Ramić, koji je odbacio optužbe kako su ovi protesti politički motivisani.

"Protest je čisto građanski osvrt i otpor prema svemu onome što se dešava. Pojedine stranke naglašavaju političku konotaciju, ali to je daleko od toga. Mi, kao građani, želimo dati otpor ovoj situaciji i dati opomenu nadležnim institucijama da rade svoj posao. Građani nisu sigurni u svom gradu, ne mogu se kretati parkovima, grad je prljav. Nama ne smetaju migranti kao ljudi, oni su također pozvani na ovaj skup", istakao je Ramić.

Podršku protestnom skupu dao je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji se također obratio građanima te uputio kritiku Vijeću ministara i Ministarstvu bezbjednosti BiH, istakavši kako oni nemaju nikakav plan niti strategiju kada se radi o rješavanju migrantske krize.

"Problemi se gomilaju jer migranti neprestano pristižu, a državne institucije pokazuju nedjelotvornost od samog početka. Ne zna se koliko ih ima u Bihaću, oko 1.000 obroka se dnevno podijeli u Đačkom domu, oko 50 migranata svakodnevno stiže u Unsko-sanski kanton i niko ne zna ko su ti ljudi", kazao je Fazlić.

On je rekao da prehrana i zdravstvena zaštita migranata nisu problem, jer su sredstva osigurana iz evropskih fondova, ali je problem njihov smještaj.  Dodao je kako je za očekivati da dolaskom jeseni i zime situacija kulminira, jer ne postoje adekvatni uslovi za smještaj i boravak migranata.

"Ukoliko Đački dom, u kojem borave migranti, uskoro ne bude uređen i zaštićen, ja ću do zime tražiti da se migranti isele u Sarajevo, a objekat zapečati, budući da je u gradskom vlasništvu. Ja bih najsretniji bio da oni odatle odu ili makar da se to ogradi i da se napravi neki red. Problem je što se u Bihać vraćaju i oni koji su smješteni u hotelu "Sedra", jer žele da budu u gradu. Tamo su, čini se, izolovani od događanja pa hoće da budu u urbanim centrima, gdje je većina migranata", rekao je Fazlić.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije