Gradovi

Prva štraparijada u Sanskom Mostu: Radni konji se takmičili u snazi i izdržljivosti

Prva štraparijada u Sanskom Mostu: Radni konji se takmičili u snazi i izdržljivosti
Foto: N.N. | Prva štraparijada u Sanskom Mostu: Radni konji se takmičili u snazi i izdržljivosti

SANSKI MOST - U selu Gorice, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, u proteklu subotu održana je prva štraparijada na ovim prostorima, a organizator je bila porodica Dindić.

Odazvao se veliki broj vlasnika radnih konja, a sam događaj imao je više revijalni nego takmičarski karakter. 

"Namjera nam je da se ova štraparijada održava svake godine i preraste u veliki događaj. Drago nam je što su se našem pozivu odazvali štrapari iz gradova u oba bh. entiteta i što se možemo ovako družiti bez obzira na naciju ili vjeru", istakao je Smail Dindić, organizator ovog događaja.

Samo takmičenje se odvijalo na prostranoj ledini u neposrednoj blizini rudokopa gdje se eksploatiše kameni ugalj. 

U posljednjih deset i više godina štraparijade su postale vrlo popularne na ovim prostorima. Inače, radi se o takmičenju s konjima koji, uz navođenje vodiča, vuku veliki trupac i nadmeću se u snazi i brzini. Nastalo je iz teških šumskih radova i izvlačenja balvana žilavim, radnim konjima  s nepristupačnih mjesta. 

Iako neki smatraju da se radi o mučenju životinja, Jusuf Muranović, vlasnik radnih konja iz Kozarca, odbacuje takve tvrdnje. 

"Teret koji konji vuku prilagođen je njihovoj snazi i veličini, nema tu nikakvog mučenja. To su radne životinje, stvorene su da vuku teret i ovo im dođe kao malo vježbanje mišića. Baš kao kad čovjek diže tegove", kaže Muranović. 

Kao ilustraciju, navodi kako je, tokom samog takmičenja, konje zabranjeno udarati, što je jedna od glavnih propozicija.

Inače, radni konji su se takmičili u paru i pojedinačno, a pravila kažu su da su pobjednici one životinje koje u najkraćem vremenu teret prevuku preko određenog rastojanja. 

Zanimljivo je kako je ovakvo natjecanje prvi put održano prije više godina u mjestu Drinići, kod Bosanskog Petrovca, kada su se vlasnici konja koji izvlače posječene trupce iz šume, opkladili čiji je konj najsnažniji i može najviše povući.  

Idućih godina takmičenje se proširilo širom Bosne i Hercegovine, a organizuju se i u Sloveniji, Poljskoj i Mađarskoj. Radi o zahtjevnom i skupom sportu s obzirom na to da konje treba pripremati i po nekoliko mjeseci, ali i veoma značajnom događaju koji doprinosi popularizaciji konja i njihovog uzgoja.

Organizatori ovodišnje štraparijade već za iduću godinu najavili su veću i masovniju manifestaciju i sudjelovanje najjačih štrapara u zemlji, ali i regionu.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije