Gradovi

Psi izgrizli đake

Psi izgrizli đake
Foto: Ilustracija | Psi izgrizli đake

BIHAĆ - Problem s psima lutalicama u Bihaću kulminirao je u posljednjih desetak dana, nakon što su napali i nanijeli teške povrede učenici drugog i učeniku petog razreda Osnovne škole "Harmani", zbog čega su iz te obrazovne ustanove uputili apel lokalnim vlastima da se riješi ovaj gorući problem.

Kako saznajemo, radi se o dva odvojena incidenta, u kojima su psi učenicima zadali ugrize po nogama i rukama, nakon čega im je pružena prva pomoć u Domu zdravlja u Bihaću.

Od napada pasa lutalica učenici su pretrpjeli šok, a teže posljedice spriječene su zahvaljujući slučajnim prolaznicima.

Prema riječima direktora te škole Amira Fajića, problem traje već duže od godinu dana i u tom periodu je u blizini ove ustanove zabilježeno tridesetak napada na učenike i njihove roditelje te uposlenike škole.

"Postoji čopor agresivnih pasa koji se već duže vrijeme kreće oko naše škole i oni nasrću na građane. Kada obavijestimo nadležne, oni izađu na teren, ali tada psi obično nisu tu i na tome se sve završi", kaže Fajić za "Nezavisne".

Za ovaj problem u Bihaću nadležno je Komunalno preduzeće "Komrad", gdje kažu kako svakodnevno s gradskih ulica u prosjeku skalanjaju po desetak pasa.

"To je u skladu s našim mogućnostima, ali očigledno nije dovoljno, jer je reprodukcija pasa velika, a nesavjesni građani napuštaju svoje ljubimce i ostavljaju ih na ulicama", kaže direktor ovog preduzeća Mehura Selimović.

Dodaje kako je kapacitet jedinog azila za napuštene životinje u Bihaću premali, zbog čega psi jednostavno nemaju gdje smjestiti.

Također, dodaje kako prilikom obavljanja njihovog posla pojedini građani često negoduju, pa čak i fizički zaustavljaju njihove radnike kada pokušavaju da uklone pse s ulica.

Direktor Veterinarske stanice u Bihaću Zekerijah Alagić kaže kako se najveći broj napada pasa lutalica događa upravo ispred školskih objekata.

"U posljednjih desetak godina uradili smo veliki broj akcija u kojima smo sterilisali pse u cilju sprečavanja njihovog razmnožavanja. Međutim, na ovakav način taj problem se nikada neće riješiti i on zahtijeva šire djelovanje", kaže Alagić.

Probleme s psima lutalicama dijele i svi ostali gradovi i općine u Unsko-sanskom kantonu. Nadležni su ih pokušali riješiti gradnjom azila za napuštene životinje, ali se pokazalo kako su njihovi kapaciteti premali da prime sve pse lutalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije