Gradovi

Pucanj iz drvenog topa označava početak iftara

Pucanj iz drvenog topa označava početak iftara
Foto: N.N. | Pucanj iz drvenog topa označava početak iftara

SANSKI MOST - U selu Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, prije nekoliko godina zaživjela je lijepa tradicija da se pucnjem iz drvenog topa, koji se nalazi u dvorištu mjesne džamije, u mjesecu ramazanu označava početak iftara.

Tokom ovog najsvetijeg mjeseca u muslimana vjernici se pridržavaju strogog posta tokom dana, a prvi obrok ili iftar mogu konzumirati tek poslije zalaska sunca, kada se završava dan posta.

Inače, pomenuta džamija se nalazi na platou koji dominira dolinom u kojoj je smješten Sanski Most, tako da se pucanj topa jasno čuje u svim njenim dijelovima, a prilikom pucnja ispaljuje se i svjetlosna raketa. Imam u selu Čaplje Ibrahim Hasić kaže kako je tradicija da se topovskim pucnjem najavljuje iftar duga stotinama godina i da se u prošlosti praktikovala u brojnim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj način željeli smo vratiti dašak nekih prošlih vremena i naš džemat je prvi na području Sanskog Mosta koji na ovakav način obilježava kraj dnevnog posta. Moram istaći kako je drveni top ručne izrade, a nabavljen je zahvaljujući našem lokalnom poduzetniku Kemalu Ribanoviću", kaže Hasić. Pucanj iz topa se realizira paljenjem fitilja, što je vremenom postala stvar prestiža među mještanima, tako da se ova čast mora unaprijed rezervisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije