Gradovi

Razriješena politička kriza u Brčko distriktu: Ostaje ista većina

Razriješena politička kriza u Brčko distriktu: Ostaje ista većina
Foto: N.N. | Razriješena politička kriza u Brčko distriktu: Ostaje ista većina

BRČKO - Politička kriza u Brčko distriktu koja je trajala unazad nekoliko dana je završena i u budućnosti će ostati na vlasti ista koalicija čiju okosnicu čine SNSD, SDA i HDZ.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta, rekao je da će to potvrditi i efikasan rad institucija te da je proteklo vrijeme pokazalo da sadašnji model većine funkcioniše.

"Možda nije najbolja većina, ali su sve ostale lošije", rekao je Milić, dodajući da vjeruje da su svi politički akteri u Brčkom svjesni toga.

On kaže da je suština u tome da jedino ako skupštinsku većinu čine legitimni predstavnici svih naroda, vlast može biti stabilna i u stanju da rješava probleme građana.

"Nakon krize koja je trajala nekoliko dana postalo je evidentno da trenutna vlast nema alternativu kada je u pitanju rukovođenje Vladom i Skupštinom Brčko distrikta. Očekujem da veoma brzo sjednemo i razgovaramo o najvažnijim pitanjima za funkcionisanje ove lokalne zajednice, a to je donošenje budžeta za 2018. godinu kao i rebalansa koji smo u obavezi da donesemo", rekao je Milić nakon danas održane sjednice brčanske vlade.

Inače, problemi u Brčko distriktu traju već nekoliko mjeseci, a kulminirali su nakon što je gradonačelnik smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića, predsjednika Saveza za bolju budućnostu u Brčko distriktu. Bošnjačke političke stranke to su protumačile kao izbacivanje Bošnjaka iz vlasti, a njihovi ministri nedavno su i bojkotovali sjednicu Vlade Brčko distrikta, koja je i otkazana zbog nedostatka kvoruma. Prema njihovim tvrdnjama, razlog za smjenu Dedeića bio je taj što su se Bošnjaci usprotivili kreditnom zaduženju Brčko distrikta za projekat "Luka", odnosno tome da se u taj projekat vještački i neopravdano "ugradi" još sedam miliona KM.

"Problemi koji su se pojavili su prevaziđeni, većina ostaje ista i nastavljamo dalje u istom kapacitetu i većinu će i dalje čini iste stranke. Dedeić je smijenjen i tako će ostati", rekao je Đorđa Kojić, predsjednik SNSD-a u Brčko distriktu.

Proteklih nekoliko dana, a kako su nam prošle sedmice priznali i u SNSD-u i SDA, otvoreni su razgovori na temu pravljenja nove skupštinske većine. I SNSD i SDA željeli su iz vlasti izbaciti jedni druge, međutim niko nije uspio obezbijediti potrebnu većinu, tako da će, po svemu sudeći, i u budućnosti ostati ista koalicija na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije