Gradovi

Rješavanje problema pasa lutalica u Bihaću: Osnivaju higijeničarsku službu

Rješavanje problema pasa lutalica u Bihaću: Osnivaju higijeničarsku službu
Foto: N.N. | Rješavanje problema pasa lutalica u Bihaću: Osnivaju higijeničarsku službu

BIHAĆ - Pasa lutalica na ulicama Bihaća sve je više, a građani se svakodnevno žale na njihovo prisustvo, često i na napade.

Ističu kako je ovo, poslije migrantske krize, jedan od najvećih problema koji opterećuje svakodnevni život u gradu na Uni. Početkom ljetnog perioda i turističke sezone žalbe su posebno učestale, a u nadležnim općinskim službama kažu kako pokušavaju pronaći sistemsko rješenje za ovaj problem.

"U okviru Komunalnog preduzeća 'Komrad', po nedavnoj odluci Gradskog vijeća, pristupićemo formiranju higijeničarske službe, koja će se baviti samo pitanjem pasa lutalica, njihovim hvatanjem i zbrinjavanjem. Nadam se kako ćemo uspjeti napraviti određene pomake", kaže Mehura Selimović, direktor ovog preduzeća.

U projekat zbrinjavanja pasa lutalica biće uključena i Veterinarska stanica, čije usluge će biti plaćane iz gradskog budžeta

"Mi ćemo obavljati poslove evidencije, sterilizacije i liječenja te svega onoga što spada u domen našeg posla. Nadamo se kako ćemo u narednom periodu, skupa s novom higijeničarskom službom, barem ublažiti ovaj problem", kaže Zekerijah Alagić, direktor te ustanove.

Ipak, dodaje kako je najveći problem smještaj napuštenih pasa, s obzirom na to da su kapaciteti azila za napuštene životinje u naselju Gorjevac, nadomak Bihaća, odavno popunjeni te je neophodno pristupiti proširenju.

Jedan od načina kako djelimično riješiti problem je, kako ističe, udomljavanje pasa, budući da je u protekla tri mjeseca samo u Njemačkoj udomljeno 60 pasa iz pomenutog azila.

U prošlosti se problem s psima lutalicama na području Unsko-sanskog kantona rješavao angažiranjem članova lovačkog društva i njihovim odstrelom, ali je takva praksa zabranjena prije više godina kada je Bosna i Hercegovina usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije