Gradovi

Pratite nas na Google news

Rodno selo Škrljevita ne zaboravljaju i u srcu ga nose

Rodno selo Škrljevita ne zaboravljaju i u srcu ga nose
Foto: N.N. | Rodno selo Škrljevita ne zaboravljaju i u srcu ga nose
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Nekadašnji žitelji sela Škrljevita, koje se nalazi desetak kilometara od Sanskog Mosta, okupili su se protekle subote u rodnom zavičaju kako bi proslavili blagdan Svetog Ilije, njihovog sveca zaštitnika, i tom prilikom služena je sveta misa.

Ovo selo, koje su prije rata nastanjivali mještani hrvatske nacionalnosti, danas je posve napušteno i u njemu niko ne živi.

Svega nekoliko puta godišnje obiđu ga nekadašnji stanovnici i njihovi potomci, očiste zarasla i razrušena imanja te posjete grobove najmilijih.

Samo selo smješteno je u ambijentu nepreglednih zelenih šuma i proplanaka, na brdskom prevoju Behremaginica, koji razdvaja teritorije opština Sanski Most i Banjaluka. 

Prema riječima Grgura Stojića, iako otrgnuti od zavičaja, mještani Škrljevite gaje veliku ljubav prema rodnoj grudi te su organizovani u udruženje koje njeguje uspomenu na zavičaj. Kaže kako je selo u proteklom ratu pretrpjelo velika razaranja i gubitak ljudskih života, nakon čega su se mještani odlučili na kolektivno iseljenje i sada ih većina živi u Republici Hrvatskoj ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Danas tek oronule ruševine obrasle gustom vegetacijom svjedoče o ljudskom bivstvovanju na ovim prostorima. 

Prema riječima Jure Stojića, koji već duže od dvije decenije živi i radi u Hrvatskoj, selo je nekada brojalo sedamdeset domaćinstava i oko tri stotine stanovnika. 

"Bilo je to pitomo selo, ljudi su se mahom bavili zemljoradnjom i stočarstvom. Posjedovali smo velike površine obradivog zemljišta i šume. Nažalost, šume su danas u značajnoj mjeri posječene, a putevi su potpuno uništeni", kaže on. 

Iako u poslijeratnom periodu nije bilo volje i spremnosti na povratak, on kaže kako su mještani i dalje čvrsto vezani za rodno selo. 

"To se posebno odnosi na starije. Godišnje odmore i slobodne dane koristimo da dođemo, da se družimo i obiđemo grobove naših predaka", kaže Stojić. 

Na mjesnom groblju podignuta je prije nekoliko godina drvena kapela i to je danas jedini čitav objekat na ovom prostoru. 

Prema riječima sanskog župnika Ivice Matića, ratni vihor je na području Sanskog Mosta opustošio sela koja su nastanjivali stanovnici hrvatske nacionalnosti. 

"Naša župa je kroz vijekove doživljavala teška iskušenja. Iako su u našim selima danas mahom stari i nemoćni, raduje nas ova mladost koja dolazi u zavičaj svojih roditelja i predaka i ne zaboravlja svoje korijene", istakao je župnik. 

Dodaje kako su mještani pokrenuli aktivnosti u vezi s obnovom porušene mjesne crkve, u čemu očekuju i podršku vlasti. 

Na području sanske općine u prijeratnom periodu živjelo je oko sedam hiljada građana hrvatske nacionalnosti, dok sada taj broj iznosi tek nešto više od dvije stotine. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije