Gradovi

Saniraju štete nakon požara u staračkom domu, štićenici zbrinuti

Saniraju štete nakon požara u staračkom domu, štićenici zbrinuti
Foto: N.N. | Saniraju štete nakon požara u staračkom domu, štićenici zbrinuti

SANSKI MOST - U staračkom domu "Zlatna jesen" u Sanskom Mostu, kojeg je jučer zahvatio požar te uzrokovao veliku materijalnu štetu, otklanjaju posljedice ovog nemilog događaja.

Ono što je najvažnije u ovome trenutku, jeste da su svi štićenici ove ustanove zbrinuti i da niko nije stradao. Prema riječima Emine Šehić, direktorice ove socijalne ustanove, u požaru je izgorio dio krova na objektu, ali će se prostorije u kojima borave korisnici moći dovesti u red i one će uskoro biti u funkciji. 

"Trenutno smo sve raspoložive resurse angažirali na čišćenju prostorija na prvom spratu i prizemlju, u kojima je prisutna garež i vlaga zbog velike količine vode kojom je gašen požar. Kada saniramo štete, korisnici će se moći vratiti u svoje sobe, a u vrlo kratkom roku pristupićemo izgradnji nove krovne konstrukcije", kazala je Šehićeva.

Ona je dodala kako će, u međuvremenu, za privremeni smještaj jednog broja korisnika biti iskorištene druge prostorije koje Centra "Fenix", u čijem sklopu djeluje pomenuti starački dom. Ona je ovom prilikom uputila poruku rodbini svih štićenika da ne brinu, te da su njihovi najdraži dobro i adekvatno zbrinuti, te zahvalila vatrogascima i ostalim volonterima koji su gasili požar na požrtvovanosti. Iako se pretpostavlja kako su uzrok požara neispravne električne instalacije, to još nije sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno.

Komandir Vatrogasne jedinice u Sanskom Mostu, Edin Gubelić, istakao je kako su momenti spasavanja štićenika bili dramatični, te da je četrnaest nepokretnih osoba spaseno u poslednjem trenutku iz gustog dima koji je obuhvatio objekat. On je potvrdio kako se sa vatrenom stihijom borilo osam vatrogasaca sa tri vozila i kako je pravovoremenom intervencijom spriječena još veća šteta, a moguće i tragedije.

Starački dom "Zlatna jesen" izgrađen je prije deset godina i u njemu je trenutno smješteno sedamdeset korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije