Gradovi

Spasiocu neovlašteno izdali ljekarsko uvjerenje iako je bio bolestan

Spasiocu neovlašteno izdali ljekarsko uvjerenje iako je bio bolestan
Foto: Arhiva | Spasiocu neovlašteno izdali ljekarsko uvjerenje iako je bio bolestan

MODRIČA - Zbog neovlaštenog izdavanja uvjerenja o radnoj sposobnosti za rizične poslove muškarcu čije je zdravstveno stanje bilo upitno, a koji se nakon toga onesvijestio na radnom mjestu, Republička zdravstvena inspekcija izvršila je vanrednu kontrolu u Domu zdravlja Modriča te im zabranila izdavanja ovakve vrste uvjerenja.

Naime, njima je prijavljena povreda na radu radnika koji je obavljao poslove spasioca na "Gradskom bazenu" Modriča, a koji je u trenutku ulaska u bazen izgubio svijest i iz nepoznatih razloga počeo tonuti.

"Postupajući po prijavi o navodnoj povredi na radu, republički inspektor rada izvršio je kontrolu, a poslodavac mu je predočio Akt o procjeni rizika na radnom mjestu, kojim je radno mjesto spasioca utvrđeno kao radno mjesto sa povećanim rizikom te je predočio Uvjerenje o radnoj sposobnosti izdato od 'Doma zdravlja' Modriča i upoznao inspektora rada da je naknadno dobio informaciju da je u datom slučaju razlog nezgode zdravstveno stanje radnika, te da se ne radi o povredi na radu", navode iz Inspektorata Republike Srpske.

Ističu da je uvidom u karton pacijenta utvrđeno da je u njemu naznačena šifra bolesti i da su se pacijentu redovno mjesečno izdavali recepti za terapiju, a da je Dom zdravlja Modriča navedenim činjenjem neovlašteno izdao javnu ispravu na osnovu koje je lice zaposleno na radnom mjestu spasioca.

"Prema izjavi doktora porodične medicine koji je izdao predmetno Uvjerenje, ista nije bila upoznata sa činjenicom da nisu ovlašteni za izdavanje  uvjerenja o radnoj sposobnosti za poslove sa povećanim rizikom. S obzirom na utvrđene nepravilnosti, inspektor je Rješenjem zabranio 'Domu zdravlja' Modriča  izdavanja Uvjerenja o ocjeni opšte zdravstvene sposobnosti za radnike na radnom mjestu na kojem su prisutni profesionalni rizici", dodaju iz Inspektorata RS.

Dodaju da je republička zdravstvena inspekcija ranije zaprimila prijavu na zakonitost rada JZU Dom zdravlja Modriča, koja se konkretno odnosila na vjerodostojnost i stručnost očitanja laboratorijskih nalaza no, kako kažu oni nisu nadležni za to te su istu uputili Okružnom javnom tužilaštvu Doboj radi eventualnog utvrđivanja postojanja krivične odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije