Gradovi

Sportskom ribolovnom društvu "Ključ" oduzeto ribolovno pravo

Sportskom ribolovnom društvu "Ključ" oduzeto ribolovno pravo
Foto: N.N. | Sportskom ribolovnom društvu "Ključ" oduzeto ribolovno pravo

KLJUČ - Sportsko ribolovno društvo "Ključ" iz istoimenog grada, nakon duže od pet decenija uspješnog ribolovnog gazdovanja Sanom, Sanicom i ostalim rijekama na ovome području, izgubilo je ribolovno pravo odlukom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a nakon provedenog javnog natječaja.

Ipak, u ovome društvu se ne mire s ovom odlukom i smatraju kako je ona neregularna, zbog čega su pokrenuli upravni spor pred Kantonalnim sudom u Bihaću. 

Predsjednik ovog društva Senad Zečević kaže kako je pomenuto ribolovno pravo pripalo preduzeću "Kraljevac" iz Ključa, koje se primarno bavi ugostiteljskom djelatnošću.

"Prilikom bodovanja bilo je puno neregularnosti i nelogičnosti, a prije svega sporno je što ovo preduzeće nije registrovano za ribarstvo, već za sportske aktivnosti. Osim toga, oni nemaju certificirane ribočuvare, a to je jedan od glavnih preduslova za dobijanje ribolovnog prava", kaže Zečević.

Dodaje kako su na rješenje resornog ministarstva ulažoli žalbu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a potom i pokrenuli upravni spor pred Kantonalnim sudom u Bihaću, koji je početkom novembra protekle godine ukinuo rješenje o dodjeli ribolovnog prava "Kraljevcu" do okončanja sudskog postupka.

"Naše društvo ima dugu i bogatu tradiciju, postoji i uspješno djeluje pune 83 godine. Imamo oko 300 članova, naši finasijski izvještaji su uvijek pozitivni, domaćinski gospodarimo vodama i ribljim fondom", dodaje Zečević.

Ističe kako, osim za ribolovce, ovo udruženje ima veliki značaj za društveni život Ključa, a svi njegovi članovi su i dokazani ekolozi.

Zečević kaže kako je trenutna situacija takva da niko nema nadzor nad rijekama i ribljim fondom koji živi u njima, što otvara mogućnost za krivolov.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kažu kako je dodjela ribolovnog prava obavljena u skladu s važećim zakonskim propisima i da je pobijedio bolji ponuđač. Ključki ribari smatraju da nije tako i nadaju se pozitivnom ishodu upravnog spora koji su pokrenuli. Smatraju kako se iza svega kriju nečiji planovi vezani za privatizaciju i eksploatisanje ovdašnjih rijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije