Gradovi

Srednja škola unutrašnjih poslova: Radno mjesto zagarantovano

Srednja škola unutrašnjih poslova: Radno mjesto zagarantovano
Foto: Srna | Srednja škola unutrašnjih poslova: Radno mjesto zagarantovano

DOBOJ - Među dobojskim srednjoškolcima kriju se budući pripadnici policije koji bi, iako se obrazuju za neka druga zanimanja, voljeli da jednog dana obuku plavu uniformu.

"Sviđa mi se njihov posao, zanimljivo mi je, nije dosadan i voljela bih poslije srednje škole da idem na fakultet ili akademiju. Sada pohađam smjer bravar - zavarivač i poslije bih upisala četvrtu godinu mašinstvo da mogu upisati fakultet ili akademiju, policijsku",  kaže uz osmijeh Dalila Ostojić.

Na pitanje da li zna da onda ne bi mogla imati pirsing u nosu, Dalila kaže:

"Pa, izvadila bih ga, to nije nikakav problem."

Njen školski drug Stevan Maslić školuje se za građevinskog tehničara, ali mu je, kaže, policijski posao zanimljiv, a na našu konstataciju da bi od jeseni mogao već da se školuje za policajca, kaže:

"Možda bih probao, ali ne bi mi možda to roditelji dali zato što je njih strah. A jeste zanimljiv posao, pratim neke videe, dešavanja, borilačke vještine mi se sviđaju, baratanje puškama, sviđa mi se iskakanje iz helikoptera", rekao je Maslić.

Prije 28 godina Srednju školu unutrašnjih poslova završio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, koji se prisjetio đačkih dana.

"Ja sam druga klasa Srednje škole unutrašnjih poslova, znači upisao sam 1992, kada je škola sa Vraca iz Sarajeva prebačena i osnovana u Banjaluci. Tada je bio rat, mi smo specijalno fizičko obrazovanje vršili u sportskoj sali tadašnjeg CJB Banjaluka, dosta su bili lošiji hrana i uslovi, međutim to je jedno veliko iskustvo. Naša klasa je bilo vrlo mala, 60 učenika, ali evo mi svake godine se okupljamo. I kada živite taj internatski život kao što smo mi živjeli tri godine, to bukvalno postane jedna porodica. Ja sam rođen u Banjaluci, momci koji su od Trebinja do Mrkonjić Grada imaju pozitivna sjećanja na Banjaluku i taj period", kazao je Radinković.

Još kao dječak Siniša Jović, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, poželio je da postane policajac, pa je prije četvrtinu vijeka završio Srednju školu unutrašnjih poslova.

"Naravno, drago nam je da se ponovo osniva Srednja škola unutrašnjih poslova. Naše ministarstvo je sada u poređenju sa tim periodom obezbijedilo znatno bolje uslove u pogledu smještaja, uniformi, obuke i bilo čega drugog. Na raspolaganju su i sportski i rekreacioni objekti, kao što su strelišta, teretana", ističe Jović.

Srednjoškolcima koji završavaju drugi razred na Stadionu sportskih igara prezentovani su dio opreme, vozila i vještine pripadnika PU Doboj, te im je pojašnjeno da se od septembra mogu upisati u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova, školovanje je besplatno, uslovi na zavidnom nivou, a radno mjesto zagarantovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije