Gradovi

Suljo i Fata čekaju potomke

Suljo i Fata čekaju potomke
Foto: N.N. | Suljo i Fata čekaju potomke

​SANSKI MOST - Najpoznatiji par roda u Sanskom Mostu, koje su svile gnijezdo na vrhu električnog stuba u sanskom selu Trnova, kako tvrde mještani, ovih dana čekaju da im se izlegu mladi.

Jedna mještanka ispričala nam je da su Suljo i Fata, kako odmila zovu rode, doletjeli prije nešto više od mjesec dana, a da je ženka u posljednje vrijeme stalno u gnijezdu i da pretpostavljaju da leži na jajima.

"Čim je prošla zima doletjeli su skupa i odmah počeli popravljati gnijezdo. Suljo se konačno smjestio kod Fate u gnijezdo, jer je ona dugo vremena odbijala da ga primi, pa je vrijeme provodio na vrhu obližnje kuće", kažu mještani.

Prema njihovim riječima, ženka je dugo patila za svojim ranijim životnim saputnikom Mujom, kojeg je ubila struja u trenutku kada je nespretno sletio na žicu obližnjeg dalekovoda.

Fata je tada uzaludno nekoliko sedmica čekala partnera, a potom odletjela u nepoznatom pravcu i dugo se nije vraćala.

Potom se ponovo pojavila i danima je popravljala gnijezdo, a u njenoj blizini pojavio se drugi mužjak, kojem su mještani dali ime Suljo.

Najradosniji zbog toga što se mužjak konačno uselio u gnijezdo je vlasnik obližnje kuće, koji kaže da mu je Suljo uneredio krov čekajući da se Fata odobrovolji i pusti ga da se useli kod nje.

Inače, ovih dana su mužjaka često viđali u letu iznad obližnjih polja uz rijeku Sanu u potrazi za hranom, dok ženka strpljivo sjedi na jajima.

I pored žala za Mujom, mještani se raduju novoj ljubavnoj priči između roda, koje su već odavno postale miljenici sela.

Ove ptice su se potpuno odomaćile i nimalo se ne plaše ljudi, a njihovo gnijezdo je samo nekoliko metara iznad najprometnijeg dijela sela.

Ornitolozi kažu da sezona razmnožavanja bijelih roda počinje u proljeće, kada se prvi mužjaci vrate s juga, a nedugo potom im se pridružuju ženke. Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza između roda je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije