Gradovi

Teslićki odbornici (ne) ostaju u foteljama

Teslićki odbornici (ne) ostaju u foteljama
Foto: N.N. | Teslićki odbornici (ne) ostaju u foteljama

BANJALUKA, TESLIĆ - Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, najavio je da će od istražnih organa Republike Srpske tražiti sprovođenje istrage zbog nepoštovanja Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske i opstrukcije kada je riječ o raspuštanju Skupštine opštine Teslić.

U ovoj opštini kažu da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave "svjesno krši zakon", te da ni nakon pet mjeseci od kada je Miličević podnio inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Teslić nije došlo do izjašnjavanja u Narodnoj skupštini RS niti se Ministarstvo uopšte o njoj izjasnilo.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS tvrde da načelnik opštine nije ovlašten da pokreće proceduru raspuštanja skupštine jedinice lokalne samouprave, te da je prije svega neophodno i zakonom propisano da skupština opštine mora usvojiti izvještaj komisije o sprovedenom postupku za opoziv načelnika, kao i cjelokupnog postupka za opoziv.

"Kada je u pitanju opština Teslić, Skupština opštine nije usvojila izvještaj o sprovedenom postupku opoziva načelnika opštine Teslić", saopštili su juče iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, ističući da ovom ministarstvu nije dostavljeno ni mišljenje Republičke izborne komisije o ocjeni zakonitosti sprovedenog postupka opoziva načelnika Teslića.

Takođe, naglasili su da Ministarstvo nije dužno pribavljati potrebnu dokumentaciju, te da će kada budu imali kompletnu dokumentaciju, inicijativu uputiti Vladi Republike Rrpske u dalju proceduru.

Podsjećanja radi, u martu ove godine, na prijedlog novoformirane skupštinske većine u opštini Teslić, održan je referendum o opozivu načelnika Miličevića, a birači su odlučili da on i dalje vodi ovu lokalnu zajednicu. Prema Zakonu o upravi i lokalnoj samoupravi, u slučaju neuspjelog referenduma za opoziv načelnika postoji mogućnost raspuštanja lokalnog parlamenta, ali pod uslovom da do novih lokalnih izbora nije ostalo manje od godinu dana.

"Načelnik je ovlašten da pokreće inicijativu i to sam učinio. Na tu inicijativu nismo dobili nikakav odgovor i nakon toga pisali smo tri urgencije i opet nismo dobili odgovor. Ne živim u iluziji da sam vjerovao da će ovakva vlast i ovakvo resorno ministarstvo raspustiti skupštinu. Ovo je zloupotreba zakona i nepostojanje pravne države, a vlast koja ima većinu može da radi sve, pa i da, kao što je sada slučaj, manipuliše. Ovdje se čeka da prođe vrijeme i da se uđe u izbornu godinu, kada se ne mogu raspuštati lokalni parlamenti", rekao nam je Miličević.

On smatra da je "besmisleno i to da lokalna skupština treba da usvoji izvještaj o sprovedenom postupku opoziva načelnika jer praktično oni koji su pokrenuli postupak, i koji su izabrali po političkoj liniji Komisiju o sprovođenju referenduma treba da usvoje izvještaj te iste komisije u kojem piše da su izgubili na referendumu".

"Nije usvojen izvještaj jer im rezultat ne odgovora i sada imamo situaciju formalno-pravno da referenduma nije ni bilo", rekao je Miličević, ističući da se trenutno kreće u okvirima zakona kada su u pitanju njegova nadležnost i rad, ali da su svi veliki projekti u opštini Teslić blokirani, zbog čega najviše ispaštaju građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije