Gradovi

U Derventi i dalje bez poroda

U Derventi i dalje bez poroda
Foto: Ilustracija | U Derventi i dalje bez poroda

DERVENTA, PRNJAVOR - U vanbolničkom porodilištu u Derventi i dalje je privremeno zaustavljen rad do ispunjavanja uslova za njegovo otvaranje i funkcionisanje, a kada će početi s radom još se ne zna, potvrdio je "Nezavisnim" Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa.

"Ima dosta nejasnoća u tom pravilniku o otvaranju i u uslovima za otvaranje porodilišta i puno toga se tamo traži. Kada će radovi biti završeni - nisam siguran, pogotovo što nisu detaljno razjašnjeni minimalni neophodni uslovi za rad porodilišta. Moraćemo sačekati formiranje Vlade RS i novog ministra zdravlja ili ako ostane stari ministar, pa da razjasnimo neke dileme", istakao je Šaran.

Prema njegovim riječima, po novom pravilniku i standardima za otvaranje porodilišta potrebni su neki novi uslovi, poput operacione sale i slično.

"Mi smo 30. oktobra zaustavili rad porodilišta i ušli u rekonstrukciju prostora i opreme da bismo ispunili uslove. To usaglašavanje će trajati narednih mjeseci i smatram da ćemo naći rješenje te da porodilište neće biti trajno zatvoreno, ali ono što je neupitno je da moraju biti ispunjeni uslovi u skladu s pravilnikom", kazao je Šaran.

Dodao je da nisu spremni na bilo kakve rizike te da su onog trenutka kada su vidjeli da ne ispunjavaju uslove u skladu s novim pravilnikom o otvaranju zatvorili porodilište i krenuli u rekonstrukciju i adaptaciju.

"Vidjećemo kada će sve biti gotovo, ali nadam se brzo", naveo je Šaran.

A, kako je ranije rečeno, uslove prema novom pravilniku će, osim Dervente, morati ispuniti i vanbolničko  porodilište u Prnjavoru.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, kazao je da porodilište ostaje onakvo kakvo je bilo te da će se u narednom periodu raditi na ispunjavanju nekih realnih uslova.

"Svakako ćemo raditi na rješavanju stručnog kadra i na nekim drugim aktivnostima, a najbitnije je da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS ima puno razumijevanje za realne stvari", istakao je Tomaš za "Nezavisne".

Kako je ranije rekao Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, porodilišta u Prnjavoru i Derventi će funkcionisati ukoliko lokalni domovi zdravlja do kraja godine ispune minimum uslova u pogledu prostora i kadra.

Naveo je da je resorno ministarstvo ovim porodilištima dalo određen broj specijalizacija iz oblasti anestezilogije i ginekologije koje su oni zahtijevali.

Naglasio je da, ukoliko budu ispunjeni minimalni uslovi, neće biti nikakvih poteškoća u njihovom funkcionisanju.

"Ako ne ispune, nije ni logično da funkcionišu", zaključio je Bogdanić.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su ranije za "Nezavisne" rekli da su u fokusu rada Ministarstva, prije svega, sigurnost i zdravlje trudnica, porodilja i novorođenčadi, što, kako su istakli, očekuju od svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Inače, dok privremeno ne radi porodilište u Derventi porodilje idu na porod u Doboju, Banjaluku ili neku drugu ustanovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije