Gradovi

U Sanskom Mostu otvorena "Međunarodna sedmica mira"

U Sanskom Mostu otvorena "Međunarodna sedmica mira"
Foto: N.N. | U Sanskom Mostu otvorena "Međunarodna sedmica mira"

​SANSKI MOST - Manifestacija "Međunarodna sedmica mira", 10. do sada, svečano je otvorena u Sanskom Mostu i trajaće pet dana.

Tokom ove manifestacije biće organizovan veliki broj različitih sadržaja čiji je cilj promocija suživota, mira i tolerancije.

Svečano otvaranje uveličale su brojne zvanice iz društveno-političkog života i predstavnici najvećih vjerskih zajednica sa područja sanske općine.

Organizator manifestacije je Centar za izgradnju mira, a direktor te nevladine organizacije Vahidin Omanović najavio je učešće velikog broja mirovnih aktivista i volontera iz BiH, SAD i nekoliko evropskih zemalja.

"Riječ je o volonterima sa kojima već godinama ostvarujemo uspješnu saradnju i ustrajno radimo na realizaciji brojnih projekata. Naša misija je da promovišemo suživot i toleranciju i to vrlo uspješno radimo godinama", istakao je Omanović.

Kaže da se percepcija lokalne zajednice o njihovoj misiji godinama postepeno mijenjala, a kao jedno od svojih najvećih postignuća izdvaja formiranje Međureligijskog vijeća u Sanskom Mostu, u sklopu kojeg djeluju predstavnici vjerskih zajednica.

Ističe da je jedan od glavnih ciljeva Centra za izgradnju mira da privuče ljude koji su se nekad gledali "preko nišana" da sjednu jedni nasuprot drugih i započnu dijalog.

"Koliko god je malo potrebno za rat, toliko je malo potrebno za mir. Za izgradnju mira svaki Bošnjak treba jednog Srbina i Hrvata, svaki Srbin jednog Hrvata i Bošnjaka, a svaki Hrvat jednog Bošnjaka i Srbina. Svi treba da znaju da mir nema alternativu", istakao je Omanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije