Gradovi

U USK opet kod porodičnog ljekara po uputnicu

U USK opet kod porodičnog ljekara po uputnicu
Foto: N.N. | U USK opet kod porodičnog ljekara po uputnicu

BIHAĆ - Poslije ublažavanja brojnih restriktivnih mjera zbog pandemije virusa korona, najavljen je i početak normalizacije rada zdravstvenih ustanova na području Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva u Vladi USK, rukovodstva svih ustanova dobila su uputstva za pokretanje rada zdravstvenih službi.

Ona je istakla kako ipak uputnice koje su ranije izdate pacijentima više neće važiti, već će se oni morati javljati svojim porodičnim ljekarima i s njima dogovarati.

"Sve će ići preko porodičnog ljekara, koji će shodno procjeni i strogo definisanoj proceduri upućivati na specijalističke preglede. Na ovaj način ćemo hroničnim bolesnicima omogućiti takve preglede, ali moram naglasiti da će svi pacijenti i dalje prolaziti kroz trijažni šator, odnosno pridržavati se svih ustanovljenih pravila ponašanja u zdravstvenim ustanovama", istakla je Ćemalovićeva.

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić naglašava kako će pokretanje rada specijalističkih odjela biti postepeno i uz dozu opreza.

"Treba reći kako nećemo odmah moći raditi s prijašnjim kapacitetima i zato molim pacijente za strpljenje i razumijevanje", istakao je Havić.

Inače, zdravstvena situacija na području USK je trenutno pod kontrolom, do sada je testirano 3.039 osoba, a virusom korona trenutno je zaraženo 36 osoba, dok su izliječena 62 pacijenta. U proteklom periodu zabilježeno je i osam smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije