Gradovi

U dugovima do guše zbog novih zapošljavanja

U dugovima do guše zbog novih zapošljavanja
Foto: N.N. | U dugovima do guše zbog novih zapošljavanja

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona razriješila je upravne odbore svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu i umjesto njih imenovala privremene.

Ova mjera je obrazložena lošim poslovanjem pomenutih ustanova i zapošljavanjima novih radnika, zbog čega su te ustanove dovedene u poziciju da nisu u stanju izmirivati svoje tekuće obaveze, a istaknuto je kako je najveći broj novouposlenih iz kategorije nemedicinskih radnika. Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Nermine Ćemalović, tako je Dom zdravlja u Bihaću samo tokom protekle godine zaposlio 38 novih radnika.

"Na taj način je ova ustanova dodatno finansijski opterećena i sada joj nedostaju novčana sredstva za provođenje kolektivnog ugovora prema zaposlenicima, te plaćanje usluga dobavljačima", kaže Ćemalovićeva. Prekomjerna zapošljavanja zabilježena su i u domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bužimu i Bosanskoj Krupi, dok je članovima upravnih odbora u Sanskom Mostu i Ključu istekao mandat.  Inače, Vlada USK je nešto ranije promijenila upravnu strukturu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, najvažnijoj zdravstvenoj ustanovi u USK. Iako su smjene opravdane pomenutim razlozima, dobri poznavaoci prilika kažu da je riječ o politički motiviranim procesima u nastojanju da nova vlast u USK uspostavi potpunu kontrolu nad zdravstvenim sektorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije