Gradovi

U toku sanacija i sumiranje štete nakon poplave, u kućama i voda i zemlja

U toku sanacija i sumiranje štete nakon poplave, u kućama i voda i zemlja
Foto: N.N. | U toku sanacija i sumiranje štete nakon poplave, u kućama i voda i zemlja

DOBOJ ISTOK - Šteta se sumira i u toku su radovi na čišćenju zemlje i mulja iz stambenih i drugih objekata na području opštine Doboj Istok, koja je proglasila stanje prirodne i druge nesreće zbog obilnih padavina koje su obuhvatile ovo područje u nedjelju navečer i donijele nevolje.

Poplavom je posebno bilo obuhvaćeno područje naselja Klokotnica i Stanić Rijeka gdje su se vodotoci izlili i ugrozili stambene i pomoćne objekte, oštetili lokalni put te je prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Tuzla - Doboj. Pretpostavke su da je palo između 100 i 120 litara kiše na metar kvadratni površine.

Osim devastiranja putne strukture i ugrožavanja stambenih i drugih objekata bilo je i prekida u snabdijevanju električnom energijom, vodom, internetom, itd.

"Posljednje velike poplave bile su 2014. Od tada do danas je lokalna zajednica uložila u uređenje više vodotoka nego prethodnih 20 godina. Ali priroda nam daje odgovore kako se ponašamo prema njoj pa nam vrati. Moramo uvesti neke nove standarde u ovu oblast. Osim obilnih padavina, ovo je 50% uzrokovao ljudski faktor", smatra Sulejman Delić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Doboj Istoka.

On dodaje da se ulaže veliki napor da se mehanizacijom raščisti ono što je donijela voda, ali i ono što je oštećeno. Mještani su kazali da je poplava izgledala strašno.

"Strašno je bilo. Odjednom je odozgo naišao val. Bili smo u kući kad sam vidjela vodu da ide uz ogradu. Jedva smo izašli. Došli su i malo pročistili, sve je bilo začepilo. Sve je otišlo u helać. Ušla nam je voda u kuću, ima i zemlje. Civilna zaštita nam je čistila avliju", rekla je mještanka Izeta Delić.

Semir Junuzović, jedan od mještana, kaže da poplava bude svakih nekoliko godina i sve je gore i gore.

"Pred tom silom je svako nemoćan. Nemoćni smo bili da pomognemo bilo šta. Jedan komšija je bio najugroženiji od nas pa smo svi prišli da mu pomognemo. Došla je i mehanizacija. Ne možemo mi protiv sile, ali kriv je ljudski faktor. Svi gledamo da svoj potok izvedemo u rijeku, da ne ide nama. Taj potok je mali i svi odvodi idu u njega. Nije riješena kanalizacija, do pola sela jeste", ispričao je Junuzović.

Kolika je šteta učinjena ovom vremenskom nepogodom znaće se tek nakon što se sve raščisti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije