Gradovi

U toku sanacija i sumiranje štete nakon poplave, u kućama i voda i zemlja

U toku sanacija i sumiranje štete nakon poplave, u kućama i voda i zemlja
Foto: N.N. | U toku sanacija i sumiranje štete nakon poplave, u kućama i voda i zemlja

DOBOJ ISTOK - Šteta se sumira i u toku su radovi na čišćenju zemlje i mulja iz stambenih i drugih objekata na području opštine Doboj Istok, koja je proglasila stanje prirodne i druge nesreće zbog obilnih padavina koje su obuhvatile ovo područje u nedjelju navečer i donijele nevolje.

Poplavom je posebno bilo obuhvaćeno područje naselja Klokotnica i Stanić Rijeka gdje su se vodotoci izlili i ugrozili stambene i pomoćne objekte, oštetili lokalni put te je prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Tuzla - Doboj. Pretpostavke su da je palo između 100 i 120 litara kiše na metar kvadratni površine.

Osim devastiranja putne strukture i ugrožavanja stambenih i drugih objekata bilo je i prekida u snabdijevanju električnom energijom, vodom, internetom, itd.

"Posljednje velike poplave bile su 2014. Od tada do danas je lokalna zajednica uložila u uređenje više vodotoka nego prethodnih 20 godina. Ali priroda nam daje odgovore kako se ponašamo prema njoj pa nam vrati. Moramo uvesti neke nove standarde u ovu oblast. Osim obilnih padavina, ovo je 50% uzrokovao ljudski faktor", smatra Sulejman Delić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Doboj Istoka.

On dodaje da se ulaže veliki napor da se mehanizacijom raščisti ono što je donijela voda, ali i ono što je oštećeno. Mještani su kazali da je poplava izgledala strašno.

"Strašno je bilo. Odjednom je odozgo naišao val. Bili smo u kući kad sam vidjela vodu da ide uz ogradu. Jedva smo izašli. Došli su i malo pročistili, sve je bilo začepilo. Sve je otišlo u helać. Ušla nam je voda u kuću, ima i zemlje. Civilna zaštita nam je čistila avliju", rekla je mještanka Izeta Delić.

Semir Junuzović, jedan od mještana, kaže da poplava bude svakih nekoliko godina i sve je gore i gore.

"Pred tom silom je svako nemoćan. Nemoćni smo bili da pomognemo bilo šta. Jedan komšija je bio najugroženiji od nas pa smo svi prišli da mu pomognemo. Došla je i mehanizacija. Ne možemo mi protiv sile, ali kriv je ljudski faktor. Svi gledamo da svoj potok izvedemo u rijeku, da ne ide nama. Taj potok je mali i svi odvodi idu u njega. Nije riješena kanalizacija, do pola sela jeste", ispričao je Junuzović.

Kolika je šteta učinjena ovom vremenskom nepogodom znaće se tek nakon što se sve raščisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije