Gradovi

Uhapšen i bivši gradonačelnik Galijašević zbog malverzacija u slučaju "Komrad"

Uhapšen i bivši gradonačelnik Galijašević zbog malverzacija u slučaju "Komrad"
Foto: N.N. | Uhapšen i bivši gradonačelnik Galijašević zbog malverzacija u slučaju "Komrad"

BIHAĆ - Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća, i Hadis Jusić, aktuelni predsjednik Općinske organizacije SDA u tom gradu i novoizabrani poslanik u Skupštini USK, uhapšeni su danas po nalogu Tužilaštva USK zbog malverzacija u aferi "Komrad".

Prema informacijama iz policije, hapšenje je naređeno za ukupno pet osoba i, kako se nezvanično saznaje, osim njih dvojice, uhapšeni su i Jadranka Redžić, načelnica Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, Jasmina Ibrahimpašić, bivša šefica Službe za urbanizam, te Amir Delić, projektant u Zavodu za prostorno uređenje, svi zaposleni u Gradskoj upravi Bihaća.

"Mogu potvrditi kako je pet osoba uhapšeno i trenutno se nalaze na kriminalističkoj obradi. Na teret im stavljaju krivična djela zloupotrebe službenog položaja i primanje dara ili drugog oblika koristi", rekla je portparol MUP-a USK Snežana Galić, ne želeći potvrditi identitet uhapšenih.

Hapšenje Galijaševića potvrdio je njegov advokat Ilijas Midžić.

"Moj klijent me jutros nazvao telefonom i potvrdio kako su ga pripadnici policije rano jutros uhapsili", izjavio je juče Midžić.

Kako nezvanično saznajemo, hapšenje se dovodi u vezu s prodajom zemljišta u centru Bihaća, na Trgu maršala Tita, gdje hrvatska kompanija "Agram" trenutno gradi stambeno-poslovni objekat, čija je vrijednost procijenjena na oko 40 miliona maraka.

Prema tim informacijama, Galijašević je u ovom slučaju osumnjičen da je u to vrijeme, kao gradonačelnik Bihaća, zloupotrijebio položaj prilikom prodaje spornog zemljišta hrvatskom investitoru.

Jusić je tada bio direktor Javnog komunalnog preduzeća "Komrad", u čijem se vlasništvu nalazila upravna zgrada na tom lokalitetu, koja je kasnije srušena, kao i dio zemljišta. Kako bi se kompletirala građevinska parcela, grad Bihać je od "Komrada" otkupio zemljište koje je bilo u njihovom vlasništvu, te je kasnije izdat nalog za rušenje pomenute zgrade. Petorku u ovom slučaju terete da je prilikom ovih radnji, uknjiženja zemljišta i izdavanja potrebnih dozvola za gradnju, počinila niz zakonskih prekršaja te na razne načine pogodovala investitoru, čime su zloupotrijebili službeni položaj, a postoji i osnovana sumnja o nezakonitom sticanju imovinske koristi.

Jusić je ranije u nekoliko navrata komentarisao krivičnu prijavu koja je protiv njega podnesena u ovom slučaju te istakao kako je sve urađeno po zakonu. "Vjerujem pravosuđu i istražnim organima i želio bih da se što prije stavi tačka na ovaj slučaj", rekao je tada Jusić.

Protiv Galijaševića je i krajem septembra ove godine pred Općinskim sudom u Bihaću započelo suđenje u predmetu u kojem ga Tužilaštvo USK tereti za iznudu i uzimanje mita od vlasnike jedne lokalne firme. Podsjećamo da je Galijašević uhapšen u svom kabinetu polovinom maja 2016. godine neposredno nakon što je od vlasnika te firme uzeo 10.000 maraka kako bi prioritetno, iz gradskog budžeta, isplatio novac koje su mu lokalne vlasti dugovale.

Galijašević je na naki način bijes ovdašnje javnosti navukao i time što je, nakon isteka gradonačelničkog mandata, iskoristio privilegiju "bijelog hljeba" ta na taj način za godinu dana inkasirao više od 40.000 maraka.

Desetak dana prije nego što će biti uhapšen Evropski pokret u BiH dodijeljio mu je priznanje za najuspješnijeg gradonačelnika u BiH u 2016. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije