Gradovi

Ukinuto Prekršajno odjeljenje u Bosanskom Petrovcu

Ukinuto Prekršajno odjeljenje u Bosanskom Petrovcu
Foto: N.N. | Ukinuto Prekršajno odjeljenje u Bosanskom Petrovcu

BOSANSKI PETROVAC - Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ukinuto je Prekršajno odjeljenje Općinskog suda Bihać u Bosanskom Petrovcu, a to je obrazloženo nedovoljnim brojem predmeta i neekenomičnošću njegovog održavanja.

Ovakva odluka, koja je donesena na prijedlog Općinskog suda u Bihaću, proizvela je negativne reakcije kod lokalnih vlasti i stanovnika ove male općine.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić ističe kako je sve odlučeno bez ikakvih konsultacija s općinskim vlastima.

"Naši građani su dovedeni u veoma neugodnu situaciju jer su sada primorani da se izlažu dodatnim troškovima putovanja i boravka u Bihaću. Zbog toga tražimo da se uvede praksa sudskih dana tokom sedmice ili mjeseca, kako bi građani dobili mogućnost sudskog odlučivanja u vlastitom gradu", kazao je Prošić za "Nezavisne".

On je dodao kako problem predstavlja i nepostojanje redovnih autobuskih linija između dva grada, što komplikuje situaciju građanima.

U Općinskom sudu u Bihaću ističu kako je odluka o ukidanju Prekršajnog odjeljenja donesena nakon iscrpne analize te da ne postoji mogućnost da se ono ponovo otvori.

Ministar pravosuđa u Vladi USK Asim Dizdarević ističe kako bi uvođenje sudskih dana u Bosanskom Petrovcu moglo biti rješenje za nastalu situaciju.

"Obavili smo jedan sastanak i predstavnici lokalnih vlasti su iskazali spremnost da osiguraju neophodne uslove za dolazak sudija i organiziranje ročišta. Vidjećemo šta će biti od svega", kazao je Dizdarević.

 Prema njegovim riječima, slična situacija je bila i u općini Ključ, gdje je također ranije ukinuto Prekršajno odjeljenje Općinskog suda Sanski Most, a u međuvremenu su zaživjeli sudski dani koji se tamo organiziraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije