Gradovi

"Unski lađari" prkose koroni

"Unski lađari" prkose koroni
Foto: N.N. | "Unski lađari" prkose koroni

BOSANSKA KRUPA - Tradicionalna turističko-sportska manifestacija "Unski lađari", inače jubilarna četrdeseta, održana je u danima proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi, ovog puta u značajno smanjenom obimu zbog aktuelne zdravstvene situacije uzrokovane pandemijom virusa korona.

U najznačajnijem dijelu manifestacije, utrci čamaca na vesla, učešće je uzelo 15 ekipa, s tim da je ove godine izostalo sudjelovanje takmičara iz drugih gradova u BiH i stranih zemalja.

Prvo mjesto osvojila je četvoročlana ekipa "Kenwoood", koja je najbrže uspjela preveslati zadatu dionicu, te su tako osvojili prvu nagradu od 1.000 maraka.

"U ovom trenutku je najvažnije da smo održali tradiciju 'Unskih lađara' i nadamo se da će već iduće godine pandemija biti prošlost kako bi manifestacija potpuno vratila svoj sjaj", istakao je Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

Također, u okviru manifestacije održana su takmičenja u vožnji kajaka i skokovima na glavu sa starog drvenog mosta. Treba istaći kako su utrke lađara u Bosanskoj Krupi otpočele prije četiri decenije kada je Turističko društvo "Krušnica" zajedno sa Sportskim savezom općine Bosanska Krupa pokrenulo manifestaciju koja je godinama postajala brend i prepoznatljivost ovoga grada.

Tih godina unske lađe su vozile četveročlane posade koje su uglavnom činile jedna porodica, kvart ili ulica, a vremenom je ovaj zanimljivi događaj prerastao lokalne okvire i postao prepoznatljiv u cijeloj BiH, ali i van njenih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije