Gradovi

Vozači trotineta Park narodnih heroja pretvorili u trkačke staze

Vozači trotineta Park narodnih heroja pretvorili u trkačke staze
Foto: Sanja Čakarević | Vozači trotineta Park narodnih heroja pretvorili u trkačke staze

DOBOJ - Starije sugrađane nerviraju, mlađe oduševljavaju, a bez obzira na to koliko godina imaju, vozači električnih trotineta su Park narodnih heroja, kao i okolne ulice, pretvorili u trkačke staze kojim se često kreću brzinom većom od one koja je zakonom propisana.

"Smiju se kretati kolovozom kao i biciklisti i trotoarima, odnosno dijelovima koji su namijenjeni za kretanje pješaka, s tim, kada se kreću trotoarima, odnosno površinama gdje se kreću pješaci, mogu da razviju najveću brzinu šest kilometara na čas. Od pojave ovih vozila, u posljednje dvije-tri godine nije bilo saobraćajnih nezgoda da su u njima učestvovali. Ovdje se najčešće kreću, baš u ovom dijelu gradskog parka i saobraćajnicama oko parka", izjavio je Siniša Jović, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj.

Trotinet mogu da voze samo stariji od 14 godina, a na glavi obavezno moraju da imaju uredno zakopčanu kacigu.

"Ne vozim trotinet baš često, ali puno bi pomogla biciklistička staza jer nije dovoljno brz za puteve, ali je previše brz za trotoare. Građani različito reaguju, većinom stariji su uplašeni, ali mlađi i srednjih godina se normalno, kao da je bicikl, ponašaju. Može da postigne brzinu 22 kilometra na čas. Lagano se vozi, samo se koči i otpuštamo gas polako", priča Milimir Lučić, koji je pod budnim okom policije demonstrirao svoje umijeće upravljanja ovim lakim ličnim električnim vozilom koje ima četiri kategorije.

Svi koji voze trotinete na ulicu i trotoar ne mogu bez identifikacione potvrde i naljepnice koje izdaju sve stanice registrovane za tehnički pregled vozila.

Na pitanje koliko su Dobojlije zainteresovane da pribave potrebne dokumente, radnik jedne ovdašnje stanice za tehnički pregled odgovara:

"Pa, ima zainteresovanih, u posljednje vrijeme sve više i više. Naša stanica tehničkog pregleda do sada je imala ukupno devet vozila, s tim da i ostali isto rade... Potvrdu moraju imati svi trotineti i manji i veći. Tu se upisuju osnovni podaci, znači o vlasniku vozila, koja je kategorija, klasa, naljepnica se lijepi na trotinet. Jednom godišnje se to radi, košta 20 maraka taj tehnički pregled", kazao je Bojan Mitrović, radnik u stanici za tehnički pregled vozila.

"Odredi se klasa, brzina, baterija koja ih napaja i druge tehničke karakteristike kako bismo mi prilikom kontrole mogli identifikovati o kojoj vrsti, odnosno klasi vozila se radi. Ako to ne izvrše, kazna je propisana Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja RS i iznosi 100 KM. Zakonskom regulativom je predviđeno samo da se prevozi jedno lice, odnosno nije dozvoljeno prevoženje dodatnih lica", pojasnio je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije