Gradovi

Vrhovni sud: Prnjavor Lutriji RS mora da vrati 1,2 miliona KM

Vrhovni sud: Prnjavor Lutriji RS mora da vrati 1,2 miliona KM
Foto: Pexels/Waldemar Brandt | Vrhovni sud: Prnjavor Lutriji RS mora da vrati 1,2 miliona KM

PRNJAVOR - Vrhovni sud Republike Srpske presudio je da Lutrija Republike Srpske nije dužna isplatiti 1,2 miliona KM opštini Prnjavor po osnovu dobitka loto sedmice u ovom gradu.

Ovo je za "Nezavisne novine" potvrdio Goran Šaula, direktor Lutrije Republike Srpske, koji je istakao da su dobili presudu Vrhovnog suda RS i vjerovatno će u ponedjeljak sazvati konferenciju za štampu da se oko toga dobiju informacije iz pravog izvora.

"Znamo šta je sve pisano o tome zadnjih godinu i po dana. Ovo je tačka na ono sve što se dešavalo u vezi sa porezom na dobitke. Zadovoljni smo presudom i njome je u potpunosti uvažen zahtjev Lutrije RS. Presuda Okružnog suda se poništava i osporen je njihov akt", kazao je Šaula.

Na pitanje da li je "Lutrija RS" isplatila 1,2 miliona KM Prnjavoru, Šaula odgovara da su oni kao legalisti poštovali odluku Okružnog suda  i isplatili sve Poreskoj upravi RS, te su oni, kako on smatra, proslijedili dalje novac Prnjavoru.

"Mi sada očekujemo da se taj novac vrati, odnosno on će morati da se vrati. Lutrija Republike Srpske je u jednom trenutku imala veoma tešku obavezu, pošto je obaveza nastala na jedan nepravni način, te je u momentu kada nismo ni isplatili dobitak, naloženo nam je da isplatimo porez na dobitak i to je bilo jako teško tako da smo morali dizati kredit kako bi to ispoštovali. Naša žalba je u potpunosti uvažena i ukinuta je presuda Okružnog suda", pojasnio je Šaula.

Što se tiče Bijeljine i Banjaluke koji su se žalili takođe i tražili novac od poreza od dobitka, Šaula smatra da se Banjaluka nema šta žaliti jer se još ništa o tom dobitku ne zna.

"Postoji rok od dva mjeseca u kojem se dobitnik mora javiti u direkciju Lutrije. Kada se javi i utvrdi njegov identitet onda se tačno zna daljnji postupak. Obaveza uplate poreza na dobitak nastaje tek u momentu isplate dobitka igraču. Dok se igrač ne javi u propisanom roku mi nemamo nikakvu obavezu ni saznanje šta ćemo sa porez na dobitak. Žalba Bijeljine na dobitak je u proceduri i to ne bih komentarisao, ali ova presuda će značiti za ubuduće i jasno je opredjeljenje da je nemoguće tražiti dvostruko oporezivanje. Ako je porez plaćen Srbiji, ne može on istovremeno biti isplaćen i u RS pošto postoji međudržavni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", pojašnjava Šaula i dodaje da misli da je presuda Vrhovnog suda RS konačna i da nema mogućnosti žalbe od strane opštine Prnjavor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije