Gradovi

Pratite nas na Google news

Zagađena voda uzrok razbolijevanja mještana

Zagađena voda uzrok razbolijevanja mještana
Foto: N.N. | Zagađena voda uzrok razbolijevanja mještana
Zlatan Čekić

​SANSKI MOST - Nadzor nad higijenskom i zdravstvenom ispravnošću vodovoda Kešnica, s kojeg se snabdijeva više od stotinu domaćinstava na području sela Kijevo, Čaplje i Tomina, općina Sanski Most, preuzelo je Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" te su već urađene određene aktivnosti u vezi s njegovim uređenjem.

Kako su nas informisali iz tog preduzeća, obavljena je dezinfekcija vode te ugrađen hlorinator, ali se korisnicima još ne preporučuje da vodu koriste za piće sve dok njenu zdravstvenu ispravnost ne potvrde rezultati analize.

Inače, do zagađenja pomenutog izvorišta došlo je prije nepunih mjesec dana, kada se više desetina osoba sa stomačnim tegobama javilo u Dom zdravlja u Sanskom Mostu.

Utvrđeno je kako je uzrok njihovih zdravstvenih problema zagađena voda koju su konzumirali s lokalnog vodovoda. Zbog povećanog broja oboljelih od gastroenterokolitisa s područja navedenih mjesta, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja uzorkovala je tada vodu s tog lokalnog vodovoda i proslijedila uzorke Zavodu za javno zdravstvo USK na mikrobiološku i hemijsku analizu. Dobijeni nalazi uzoraka sirove vode nisu zadovoljili uslove propisane pravilnikom zbog izoliranih indikatora svježe fekalne kontaminacije i visokog epidemiološkog rizika.

Mikrobiološkom analizom tada je utvrđeno prisustvo ešerihije, enterokoke te povećanog broja ukupnih koliformnih bakterija. Još nije utvrđeno šta bi mogao biti uzrok onečišćenja izvorišta, s obzirom na to da mještani kažu kako se u posljednjih nekoliko decenija, koliko ga koriste, nikada ništa slično nije dogodilo. Izvorište Kešnica nije bilo u nadležnosti preduzeća "Vodovod i kanalizacija", već su njime gazdovale mjesne zajednice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije