Gradovi

"Zajedno za Srebrenicu": Brojne nepravilnosti na glasanju u FBiH

"Zajedno za Srebrenicu": Brojne nepravilnosti na glasanju u FBiH
"Zajedno za Srebrenicu": Brojne nepravilnosti na glasanju u FBiH

SREBRENICA - Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" danas je saopštila da je, od 1.700 registrovanih birača da u Federaciji BiH u odsustvu glasaju za Srebrenicu, biračko pravo iskoristilo njih oko hiljadu.

"Bošnjački predstavnici u ovom mjestu tvrde da je u odsustvu glasalo 1.350 birača za Srebrenicu, što nije tačno, jer imamo precizne podatke sa svih većih biračkih mjesta koji to demantuju. Riječ je o podacima koje su dostavili naši posmatrači koji su prisustvovali brojanju glasova, a oni ne obuhvataju samo nekoliko manjih biračkih mjesta na kojima je ukupno moglo glasati stotinjak birača, ukoliko su svi prijavljeni pristupili glasanju", navodi se u saopštenju ove koalicije.

U saopštenju se ističe da su posmatrači uložili primjedbe na tim biralištima zbog niza nepravilnosti. Navode se primjeri da su pojedinci na tim biračkim mjestima glasali za umrle ili sa neodgovarajućim ličnim kartama i da to nisu bili pojedinačni slučajevi.

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" zbog tih neregularnosti traži ponovno brojanje tih glasova i da Centralna izborna komisija BiH razmotri te prigovore i preduzme odgovarajuće mjere, te onemogući izborne prevare i lažiranje rezultata sa birališta.

"Naši posmatrači će prisustvovati brojanju tih glasova u Sarajevu. Procjenjujemo da od 1.700 registrovanih za glasanje u odsustvu za Srebrenicu nije glasalo više od hiljadu birača, što nije ni blizu dovoljno da bošnjački kandidat za načelnika srebreničke opštine Ćamil Duraković dostigne srpskog kandidata Mladena Grujičića prema broju glasova, jer njegova prednost iznosi 2.312 glasova bez još tri obrađena redovna biračka mjesta, gdje će se, prema preliminarnim podacima, razlika povećati za još oko 130 glasova", ističu iz Kolacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije