Gradovi

Započeli radovi na regulaciji vodotoka Majdanuše

Započeli radovi na regulaciji vodotoka Majdanuše
Foto: N.N. | Započeli radovi na regulaciji vodotoka Majdanuše

SANSKI MOST- Započeli su radovi na regulaciji vodotoka rijeke Majdanuše, u blizini Novog Naselja nekoliko kilometara od Sanskog Mosta i radi se o projektu kojeg implementira služba Civilne zaštite u ovoj općini.

Prema riječima Saida Ramića, načelnika ove službe, radi se o dijelu vodotoka gdje, zbog obilnih padavina i rasta vodostaja, često dolazi do izlijevanja rijeke i plavljenja okolnog zemljišta, pri čemu često bude ugrožen i putni pravac koji spaja Sanski Most i Prijedor.

„Kako bi se umanjili negativni efekti, projektom se u prvoj fazi radova planira čišćenje korita rijeke, te izgradnja odbrambenog zida. Višestruka je korist od ovog projekta, kako za mještane čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini, tako i za poljoprivrednike obzirom da poplave nanose štetu njihovim usjevima“, istakao je Ramić za „Nezavisne“.

 Pored ovog projekta zaštite od poplava, lokalna vlast je ovih dana raspisala javni poziv za odabir izvođača radova na izgradnji odbrambenog zida od poplava koji će se graditi u prigradskom naselju Gerzovo, nadomak Sanskog Mosta.

Radi se o realizaciji projekta vrijednog 750 hiljada maraka koji se finansira sredstvima Agencije za vodno područje rijeke Save, a planirano je da dužina zida iznosi 700 metara.

Za ovaj projekat je izdata građevinska dozvola, a planirano je da radovi budu okončani do kraja godine.

U katastrofalnim poplavama koje su Sanski Most pogodile sredinom maja 2014. godine bilo je poplavljeno na stotine kuća, a ukupne štete su tada procjenjene na više od 10 miliona maraka.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije