Gradovi

Pratite nas na Google news

Zaštitna ograda još nije završena: Migranti bježe iz Lipe

Zaštitna ograda još nije završena: Migranti bježe iz Lipe
Foto: N.N. | Zaštitna ograda još nije završena: Migranti bježe iz Lipe
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK nastavili su sa izmještanjem migranata iz Bihaća koji nemaju riješeno pitanje smještaja u prihvatni centar Lipa, udaljen dvadesetak kilometara od tog grada.

Ovu informaciju nam je potvrdio ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, koji je istakao kako trenutno u Lipi ima oko 500 migranata, dodavši kako je značajan broj njih tokom proteklih dana pobjegao iz kampa.

"Migrante koji borave u napuštenim i devastiranim objektima premještamo u Lipu i dogovor je da se dnevno prebacuje oko 150 osoba. Broj je ograničen zbog toga što svi oni moraju proći obavezan zdravstveni pregled. Nažalost, dosta migranata je uspjelo napustiti kamp, a razlog je što zaštitna ograda još nije završena", istakao je Kljajić.

Prema njegovim riječima, izgradnja pomenute ograde zadatak je gradskih vlasti u Bihaću i očekuje se da ovaj problem bude riješen u narednih nekoliko dana.

"Naša namjera je da sve ilegalne strane državljane bez smještaja izmjestimo u novi prihvatni centar, a kada to bude gotovo, isto ćemo uraditi sa migrantima koji borave u 'Biri'. Želimo da u Bihaću postoji jedan centar za odrasle migrante i da se nalazi van urbanog područja", kazao je Kljajić.

Prema procjenama policije, na ulicama Bihaća nalazi se još oko 800 migranata, a pretpostavlja se kako ih još nekoliko stotina boravi u privatnom smještaju.

Kljajić je potvrdio kako migranti bez smještaja iz Velike Kladuše neće biti premještani u Lipu, već da će se u saradnji s lokalnim vlastima u toj općini tražiti neka lokacija u državnom vlasništvu gdje bi se izgradio prihvatni kamp po uzoru na Lipu.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović najavila je kako će od danas započeti testiranje migranata na virus korona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije