Gradovi

Zašto novi Kol centar Doma zdravlja zbunjuje pacijente?

Zašto novi Kol centar Doma zdravlja zbunjuje pacijente?
Foto: Sanja Čakarević | Zašto novi Kol centar Doma zdravlja zbunjuje pacijente?

DOBOJ - Glasovna poruka koja se aktivira nakon pet zvonjenja zbunila je starije korisnike Kol centra Službe porodične medicine Doma zdravlja Doboj jer kada je čuju prekinu poziv, pa je tako jedan pacijent uporno na desetine puta pozivao i prekidao, ne dajući priliku operaterima da mu pruže informaciju.

"Iznenađeni su većinom slučajeva tim glasom koji čuju, koji ih uputi na Kol centar, s te strane budu iznenađeni. Nekima bude jasno da se radi o tome, pa na primjer traže da li možemo da ih prespojimo na njihov tim jer misle da je u tom sistemu to tako odrađeno. Budu iznenađeni jer je nešto novo, ali fino prihvataju, svakako dosta čujemo pozitivnih komentara, da su zadovoljni i da im je to stvarno potrebno. Ako su hitni neki slučajevi, kada nekog boli grlo, boli glava već duže vrijeme, onda zovu i pitaju da li mogu doći u našu smjenu, iako je njihov tim suprotna smjena, da li će ih neko primiti", rekla je Dušica Drača, operater u Kol centru.

Ona je dodala da ponedeljkom imaju najviše posla, a kako dani odmiču, pozivi se smanjuju.

Kol centar je počeo sa radom 1. oktobra s ciljem da se pacijentima olakša pristup Službi porodične medicine.

"Jer, bilo je više pritužbi da se sve sestre ne javljaju na telefon ili da je telefon nedostupan. Na ovaj način, sa ovom novom centralom koju smo sada uveli, objedinili smo sve pozive na jedan aparat. Znači, kada pacijent zove i broj fiksnog, i broj mobilnog telefona, to sve biva preusmjereno na taj jedan aparat, što je našim medicinskim sestrama lakše jer ne moraju da se javljaju na dva telefona istovremeno, što je praktično i nemoguće, pogotovo ako imaju neku intervenciji sa pacijentom. Tako da je u tom smislu lakše, a mnogo je bolje za pacijente, jer u svakom momentu mogu dobiti nekog na telefon", pojasnila je dr Zagorka Pavlović Blagojević, koordinator Službe porodične medicine za terenske ambulante.

Kol centar radi od 7 do 19 časova, odnosno u radno vrijeme Službe porodične medicine, koja za sada jedina u Domu zdravlja ima ovu uslugu.

"Za sada nemamo potrebe za tim u drugim službama jer druge službe nisu tako preopterećene kao što je riječ o porodičnoj medicini. Ona je definitivno naša najveća služba, obrađuje najveći broj pacijenata, imamo negdje oko 35.000 pacijenata, samim tim i najveći broj poziva, i generalno zahtjev se upućuje prema Službi porodične medicine. Ukoliko se pojavi potreba da se u nekoj drugoj službi, kao što je pedijatrija ili ginekologija, isto nešto ovako uradi, naravno da ćemo ići u tom pravcu", izjavio je Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije