Gradovi

Zbog sumnjivog zdravstvenog stanja migrante u Lipi testiraju na koronu

Zbog sumnjivog zdravstvenog stanja migrante u Lipi testiraju na koronu
Foto: N.N. | Zbog sumnjivog zdravstvenog stanja migrante u Lipi testiraju na koronu

BIHAĆ - U migrantskom kampu Lipa, nadomak Bihaća, zbog sumnjivog zdravstvenog stanja i povišene temperature trenutno je izolovano 16 migranata i oni će u srijedu biti testirani na virus korona, potvrdila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

"U narednom periodu njima će se kontrolisati temperatura i koliko ih bude sa konstantno povišenom temperaturom, toliko će ih biti testirano. Također, planiramo svake srijede u svakom od prihvatnih centara na kantonu testirati po dvadesetak migranata, kako bismo na taj način držali situaciju pod kontrolom. U proteklom periodu na kovid-19 bilo je testirano 25 migranata i svi rezultati bili su negativni", istakla je ministrica.

Ćemalovićeva je istakla kako je trenutno najveći zdravstveni problem, kada je riječ o migrantima, prisustvo skabijesa ili šuge, tako da u Lipi sada ima preko stotinu migranata s tim zaraznim oboljenjima.

Sve osobe koje imaju bilo kakve zdravstvene probleme smještene su u poseban dio kampa koji je određen za zdravstveni stacionar i njima je na usluzi cjelodnevna medicinska njega.

Trenutno je u Lipi smješteno oko 500 migranata, a oko 200 njih je u proteklim danima zbog nedovršene zaštitne ograde napustilo kamp i vratilo se u grad.

"Oni žele da budu u centru grada zbog blizine trgovina, ali i granice, i zbog toga se vraćaju u grad. Međutim, mi ćemo morati sve učiniti kako bismo ih zadržali u kampu", rekao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

On je potvrdio kako je policija juče nastavila sa izmještanjem migranata iz urbanog područja Bihaća u pomenuti kamp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije