Gradovi

Zimska sezona na Oštrelju počela sa zakašnjenjem

Zimska sezona na Oštrelju počela sa zakašnjenjem
Foto: N.N. | Zimska sezona na Oštrelju počela sa zakašnjenjem

BOSANSKI PETROVAC - Zimska sezona na popularnom skijalištu na planini Oštrelj, desetak kilometara od Bosanskog Petrovca, počela je ovog vikenda sa zakašnjenjem, a tome je kumovao nedostatak snijega u proteklom periodu.

Prema riječima Zinedina Jaganjca, predstavnika preduzeća "Platanum", koje upravlja ovim skijalištem, u narednom periodu očekuju povećan broj gostiju.

"Raspolažemo vučnicom za skijaše, čiji je kapacitet hiljadu osoba u sat vremena, očišćene su i osposobljene dvije skijaške staze, a gostima je na raspolaganju i restoran s jelima i toplim napicima", kazao je Jaganjac.

Prema njegovim riječima, posjetioci na licu mjesta mogu iznajmiti svu potrebnu opremu za skijanje, a na raspolaganju su im instruktori skijanja i serviseri.

Inače, radi se o jedinom funkcionalnom skijalištu na području Unsko-sanskog kantona, budući da je ono na planini Plješevici, nadomak Bihaća, kontaminirano minskim poljima iz proteklog rata i zbog toga van upotrebe.

"Ove sezone smo malo zakasnili, najviše zbog vremenskih uslova, jer nije bilo dovoljno snijega. Sem toga, raspolažemo ograničenim kapacitetima, prepušteni smo sami sebi i u posljednje dvije godine, kako smo ponovo osposobili skijalište, nikakvu pomoć ni podršku nismo dobili", naveo je Jaganjac.

On je istakao da je u protekle dvije godine najviše gostiju zabilježeno iz gradova na području USK, ali da je sve više posjetilaca iz susjedne Hrvatske koji dolaze na Oštrelj.

Inače, zimski turizam potpuno je zapostavljen u razvojnoj strategiji ove privredne grane na području USK i praktično mu se ne pridaje nikakav značaj, iako prirodni potencijali za njegov razvoj postoje. Oštrelj nije interesantan samo zimi, nego tokom cijele godine, budući da je riječ o pravoj vazdušnoj banji okruženoj gustim šumama i nedirnutom prirodom. Skijalište na Oštrelju, skupa s pratećim objektima, izgrađeno je 1984. godine, neposredno nakon okončanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, u cilju promocije i razvoja zimskih sportova. Tokom proteklog rata cijeli kompleks je devastiran i u značajnoj mjeri oštećen, a njegova obnova započela je prije nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije